BRISEL – Evropska komisija je upozorila da nacrti budžeta u Italiji i u još sedam drugih članica evrozone rizikuju da prekrše propise Evropske unije.

“Nacrti budžeta u Italiji, Španiji, Portugaliji, Belgiji, Kipru, Litvaniji, Sloveniji i Finskoj, nose rizik od neusklađivanja sa zahtevima za 2017. godinu”, navodi se u saopštenju Komisije.

Sa druge strane, najmanji stepen rizika za odstupanje od pravila u planovima imaju nacrti budžeta Estonije, Luksemburga, Njemačke, Holandije i Slovačke.

“Usporeni privredni rast i povećana neizvesnost zbog Bregzita i izbora u SAD ugrožavaju evropske ekonomije”, saopštila je Komisija.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da oni koji posjeduju dovoljna sredstva treba da investiraju više, dok oni koji imaju manje fiskalnog prostora treba da sijlede reforme i fiskalnu konsolidaciju koja je prijateljski nastrojena prema privrednom rastu, prenosi agencija AP.

Prema propisima EU, članice moraju da drže budžetski deficit na nivou ili ispod granice od 3,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Slovenija se našla u grupi članica evrozone čiji budžetski planovi za iduću godinu sadrže rizike u pogled ispunjavanja evropskih preporuka te pravila Pakta o stabilnosti i rastu, zbog čega je Evropska komisija pozvala na brže promjene za smanjivanje javnog deficita i duga, odnosno adekvatnije budžetsko prilagođavanje.

Prema ocjeni EK, u slučaju Slovenije primjetan je tek ograničen napredak u strukturnim promjenama koje su joj preporučene.

Provjera makroekonomske situacje i budžetskih planova država u Evropskoj monetarnoj uniji (EMU) jedan je od mehanizama kojima se nastoji ubuduće onemogućiti dužničke krize, poput one koja je nastala u Grčkoj, čiji se problemi, budući da je u posebnom programu finansijskog spašavanja, tretiraju odvojeno, a ne u redovnim izvještajima Evropske komisije za ostale članice evrozone.

Prema ocjeni Brisela, Slovenija i pored poboljšanih makroekonoskih rezultata treba brže započeti sa strukturnim reformama na područjima kao što su zdravstveni i penzioni sistem.

Iako mediji u Sloveniji navode da je najnoviji izvještaj Brisela “pljuska” vladi premijera Mire Cerara, ministarstvo finansija u srijedu je navelo da ga ocjene Brisela nisu iznenadile.

Budžetski dokumentima za iduće dvije godine, koji su u parlamentarnoj proceduri, slovenska vlada predložila je za 2017. godinu budžetski deficit od 681 milijun evra, što je 1,6 odsto BDP-a, dok bi se budžetski manjak u 2018.  dodatno smanjio na 0,7 odsto BDP-a.

Opozicija je pri tome vladu upozorila da su budžetski dokumenti loše pripremljeni i da još nije završila pregovore sa sindikatima radnika u javnom sektoru, naročito ljekara koji štrajkaju i traže više plate, što bi budžetski manjak u idućoj godini moglo povećati a ne smanjiti u odnosu na ovu godinu. N.N/Nezavisne

Usvojen povećan budžet Evropske unije

EU je juče usvojila budžet za 2017. godinu kojim je predviđeno povećanje ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje migrantske krize.

Države EU, osim Italije, koja je bila uzdržana prilikom glasanja, dogovorile su se da povećaju budžet na 134,4 milijardi evra sa prvobitno predloženih 133,7 milijardi. Poslanici Evropskog parlamenta i članovi Evropske komisije tražili su više.

U poređenju sa ovom godinom, najveće povećanje troškova je u oblasti preseljenja izbjeglica unutar Evrope i u jačanju kontrola na granicama.

Dodatna sredstva planirana su za ulaganja u zapošljavanje u državama sa visokom stopom nezaposlenosti, naročito među mladima.

Sljedeće godine će biti potrošeno nešto manje novca na najmanje razvijene regione evropskog bloka, uglavnom na istoku Evrope, ali se očekuje da će ulaganja biti povećana u narednim godinama.

Uzdržanost Italije bila je neočekivana, zato što su veća ulaganja u oblasti migracija i zapošljavanja mladih bili zahtjevi Rima. (Agencije)