LONDON – Privreda Ujedinjenog Kraljevstva je porasla u avgustu za 2,1 posto na mjesečnom nivou, pošto je nastavljen postepeni oporavak zemlje od krize virusa korona.

Rast bruto domaćeg proizvoda Britanije u avgustu je, međutim, bio niži od očekivanja, budući da su ekonomisti u anketi Rojtersa predviđali da će privredna ekspanzija iznos iti 4,6 procenata na mjesečnom nivou.

U julu je rast Britanije iznosio 6,4 odsto, u junu 9,1, a u maju 2,7 procenata, nakon rekordnog aprilskog pada od 19,5 posto, prema podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

Podaci ONS-a pokazuju da je britanski BDP u avgustu za 9,2 posto manji u odnosu na februar ove godine, kada se još uvijek nije osjetio pun uticaj pandemije na ekonomiju.

Za tromjesečni period, zaključno sa avgustom, stopa rasta BDP-a iznosi 8,0 procenata, jer su mjere zatvaranja zemlje zbog korone počele da se ublažavaju.

Dominantan sektor usluga je u avgustu porastao za 2,4 odsto, nakon rasta od 5,9 procenata u julu. Tome je dobrim dijelom, od gotovo 70 posto, doprinijela industrija pripreme i služenja hrane i pića, što ONS pripisuje ublažavanju ograničenja i vladinom programu podsticaja „Hranite se napolju da pružite podršku”.

Britanska vlada je uvela zabranu rada barovima i restoranima poslije dva časa širom Ujedinjenog Kraljevstva, a očekuju se dodatna ograničenja s obzirom na to da je zemlju zahvatio drugi talas pandemije. (Tanjug)