LONDON – Britanska maloprodaja zabilježila je djelimičan oporavak u oktobru, pri čemu se povećala za 0,6 posto na mjesečnom nivou, nakon pada od 1,5 procenata u septembru, kada su preduzeća širom zemlje, uključujući i prodavnice, bila zatvorena jedan dan zbog sahrane kraljice Elizabete.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) je saopštila danas da je obim maloprodaje ostao za 0,6 odsto ispod nivoa prije pandemije, što ukazuje na ekonomske probleme s kojima se suočava ministar finansija Džeremi Hant, koji je u četvrtak izjavio da je Britanija u recesiji, prenosi Rojters.

On je takođe najavio povećanje poreza i stroži pristup vlade prema javnoj potrošnji kako bi se popravile državne finansije i reputacija ekonomske politike zemlje nakon kontroverznog “mini budžeta” bivše premijerke Liz Tras.

Britanski potrošači su smanjili kupovine zbog rasta inflacije koja je dostigla 11,1 procenat u oktobru, prema podacima objavljenim ranije ove nedjelje.

Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) je saopštila da će raspoloživi prihodi domaćinstava pasti za 4,3 posto u tekućoj finansijskoj godini i za 2,8 procenata u 2023/24, što je najveći pad od 1950-ih od kada se vodi takva evidencija.

Ovoliki dvogodišnji pad će zbrisati cjelokupan rast životnog standarda ostvaren tokom osam godina do 2022, navodi se u saopštenju OBR-a.

Jedno istraživanje, koje je objavljeno noćas, pokazalo je da se povjerenje potrošača poboljšalo ovog mjeseca u odnosu na oktobar, ali je i dalje blizu najnižih vrijednosti svih vremena.

Najveći britanski lanac supermarketa Tesko izvijestio je ove nedjelje o naglom porastu broja kupaca koji traže prehrambene proizvode čije su cijene snižene zbog približavanja isteka roka trajanja, navodi Rojters.