BANJALUKA – Prevoznici u međunarodnom putničkom prevozu u Srpskoj bilježe finansijske gubitke veće od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu, a pomoć Vlade Srpske u isplati bruto minimalnih plata za jun i jul donekle će ublažiti posljedice krize izazvane pandemijom virusa korona.

Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona stupila je na snagu 6. oktobra, a privrednici u ovom sektoru imaju rok od 30 dana da podnesu zahtjev za dobijanje pomoći.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić kaže za “Glas Srpske” da je sektor međunarodnog putničkog prevoza drastično pogođen pandemijom virusa korona te da problemi i dalje traju zbog ograničenja kretanja putnika u zemlje Evropske unije.

“Drastično je opao prevoz putnika i ka Srbiji. Prevoznici koji se bave isključivo prevozom putnika u međunarodnom saobraćaju rade sa prihodom koji se kreće od svega četiri do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Mijić.

Dodao je da situaciju otežava to što sva ta preduzeća imaju obaveze u zemljama sa kojima održavaju linije.

“Vozila su izuzetno skupa, kupljena uz pomoć kredita, preduzeća nemaju mogućnost da izmiruju te obaveze već neko vrijeme, a radnici su na čekanju. Zahvaljujući pomoći Vlade RS zaposleni u sektoru međunarodnog prevoza putnika za jun i jul dobiće minimalnu platu sa porezima i doprinosima”, rekao je Mijić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da je ova uredba rezultat višemjesečnih pregovora i napora predstavnika Komore, odnosno Udruženja i Ministarstva saobraćaja i veza RS s ciljem obezbjeđenja sredstava preduzećima koja se bave javnim prevozom lica u međunarodnom drumskom saobraćaju, a koja se nalaze na ivici egzistencije.

“Mnogima od njih blokirani su računi, a pojedini su od pojave virusa korona morali potpuno obustaviti rad. Smatramo da je ovakav vid saradnje i zajedničkog djelovanja sa nadležnim ministarstvom najbolji put za ostvarenje prava i pomoći za ugrožena preduzeća, na čemu će Komora nastaviti da insistira i u narednom periodu”, rekao je Blagojević.

Od pojave virusa korona u Srpskoj do 10. maja bio je obustavljen javni prevoz lica na međunarodnim, republičkim, područnim autobuskim linijama i autobuskim linijama na području jedinica lokalne samouprave. Od 11. maja javni prevoz u drumskom saobraćaju u Srpskoj odvija se sa popunjenošću autobusa do 50 odsto i uz maksimalne redukcije polazaka. Od 1. juna uspostavljene su redukovane linije sa Srbijom i Crnom Gorom, dok je prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju skoro potpuno obustavljen.

Unutrašnji saobraćaj

Dejan Mijić je rekao da navedenom uredbom nije obuhvaćen prevoz putnika u unutrašnjem javnom saobraćaju, odnosno, na gradskim, prigradskim i republičkim linijama.

“I u tim segmentima je situacija veoma teška, mnogo je zaposlenih, a putnika sve manje. Najteže je pogođena Banjaluka, ali ohrabruje nas potez Gradske uprave koja će pokušati da nadomjesti te gubitke, na čemu smo veoma zahvalni”, rekao je Mijić.

Banjalučki odbornici prihvatili su odluku da za subvencije prevoznicima u gradskom i prigradskom saobraćaju bude dodijeljeno 450.000 maraka. (Glas Srpske)