FRANFURT – Njemačka centralna Bundesbank procijenila je da prognoze za njemačkou privredu postaju sve sumornije, ponajviše zbog slabe lične potrošnje građana i poteškoća u industriji.

“Njemački privredni učinak vjerovatno će lagano pasti iu trećem tromjesečju 2023.”, procijenila je Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvještaju koji je predstavila u ponedjeljak.

Kada će građani početi više trošiti? Ne uskoro, procjena je zbog stalno velikih poskupljenja. Gotovo je nemoguće računati na vidljive pozitivne impulse u ličnoj potrošnji, stoji u izvještaju.

Uprkos određenom usporavanju inflacije, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, privatna domaćinstva i dalje suzdržano troše, kažu ekonomisti Bundebanka.

U avgustu je međugodišnja inflacija u Njemačkoj od 6,1 posto bila jedva nešto niža od julske, koja je iznosila 6,2 posto.

Takozvani harmonizovani potrošački indeks (HVPI), koji Evropska centralna banka koristi kao mjerilo za svoju monetarnu politiku u evrozoni, u avgustu je u Njemačkoj iznosio 6,4 posto.

No, Bundesbank očekuje da će idućih mjeseci pasti i stopa rasta cijena prema HVPI-u i bazna inflacija, koja ne uključuje cijene energije i hrane.

“Ipak, zbog snažnog rasta plata, stopa inflacije vjerovatno će ostati znatno iznad dva posto u srednjem roku”, navela je centralna banka.

Smjernica Evropske centralne banke o inflaciji za zemlje u evrozoni je do dva posto.

Njemačka industrija takođe trpi posljedice značajnog poskupljenja energije i sirovina.

“Osim suzdržanosti u ličnoj potrošnji, na njemački privredni rast utiču sve intenzivnije slabosti u industriji”, stoji u mjesečnom izvještaju.

Skromne i još manje narudžbi, kao i topljenje postojećih rezervi naručenih poslova u industriji, sve se jasnije osjećaju, objavila je Bundesbanka. (Seebiz)