Zbog rasta cijena zlata, voditelj Max Keiser sjeo je sa finansijskim novinarom i autorom knjige „Veliki reset“ Willemom Middelkoopom kako bi razgovarali o dominaciji metala na finansijskom tržištu.

“Centralni bankari, Wall Street – uobičajeni osumnjičeni – gube ovaj rat protiv zlata kao što je to bio slučaj šezdesetih godina”, rekao je Middelkoop za Keiser Report.

Godina na koju se autor pozivao je ona kada je postojao Londonski zlatni bazen. Grupu je činilo nekoliko centralnih banaka, koje su odbacile svoje rezerve zlata da bi održale cijenu poluga na nivou od 35 dolara za uncu. Middelkoop kaže da sada možemo da vidimo da „drugi londonski zlatni bazen propada“.

„Ako pogledate fizičke isporuke, vidimo da se sve veće količine samog fizičkog zlata isporučuju svakog mjeseca, a to je počelo u martu tokom panike od korona krize. Tako da mislim da je ovo posljednja faza ovog zlatnog rata.“

Analitičar je primijetio da nagla potražnja za sigurnim metalom takođe može dovesti do revalorizacije zlata, koja bi se dogodila u pozadini devalvacije dolara. Smatra da centralni bankari mogu zlato revalorizovati mnogo više nego 1930-ih.

„Kada vidimo ozbiljnije prilive u zlatni prostor, ne bih se iznenadio kada bismo iznenada u nedelju popodne ili u nedelju naveče dobili najavu da centralne banke vrše revalorizaciju svojih rezervi zlata, a to bi promijenilo cijelu finansijsku industriju“ Rekao je Middelkoop. (Bankar.me)