Cijene nafte prošle sedmice na svjetskim tržištima pale su više od 11 odsto, zaronivši na najniži nivo u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

 

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 11,1 odsto, na 76,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 odsto, na 71,02 dolara.

Na samom početku prošle sedmice cijene su nafte porasle jer je na snagu stupio embargo Evropske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima. Uz to, Unija je, sa članicama G7, odredila limit za cijenu ruske nafte, 60 dolara, kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su, pak, na redovnoj sjednici odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno. Sve je to podržalo cijene ‘crnog zlata’. Međutim, od polovine sedmice cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a, Kine i Evrope.

Osim toga, trgovci se plaše da će američka privreda, najveći svjetski potrošač nafte, uroniti u recesiju, na što su upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari. Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti više ili manje duboka. To je posljedica visoke inflacije zbog čega američka centralna banka od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održava se ove sedmice, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici centralne banke podići kamate za 0,50 postotnih bodova.

Ove sedmice biće održana sjednice i britanske i evropske centralne banka. Od obije se očekuje dalje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, što bi trebalo da oslabi inflaciju. Ali, viši troškovi zaduživanja usporiće ekonomsku aktivnost, što će značiti i slabiju potražnju za naftom.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, cijene nafte u martu su snažno porasle i u jednom razdoblju dosegnule i 140 dolara po barelu, najviše od 2008. godine. Kako su zbog visoke inflacije centralne banke u svijetu počele agresivno da povećavaju kamatne stope, cijene nafte postupno su padale prema nivoima od prije ruske invazije.

Posljednjih dana se, pak, cijene nafte kreću oko najnižih nivoa u ovoj godini. (SEEbiz)