LONDON – Na svjetskim tržištima cijene nafte u prvoj sedmici 2021. skočile su oko osam posto, dosegnuvši najviše nivoe u gotovo godinu dana, što se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju i nadi trgovaca u rast potražnje.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je skočila 8,1 posto, na 55,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,7 posto, na 52,24 dolara.

Rast cijena na najviši nivo od kraja februara prošle godine ponajviše se zahvaljuje najavi Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno u februaru i martu u sklopu dogovora kojim se većina proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika obavezala da će nastaviti održavati dosadašnju razinu proizvodnje.

Na sastanku OPEC-a i njegovih saveznika dogovoreno je da će većina proizvođača nastaviti ograničavati proizvodnju kao i do sada, za ukupno 7,2 miliona barela dnevno.

“Preventivni saudijski potez sugeriše želju da se brane cijene i podržava tržište nafte, s obzirom na zabrinutost za potražnju koju potpiruju produžena ograničenja u Evropi”, poručili su analitičari UBS banke.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije korona virusa, a u januaru su povećali proizvodnju za pola miliona barela dnevno.

Do kraja godine proizvodnja je trebala biti postepeno povećana za ukupno dva miliona barela dnevno, ali je Rijad uspio nagovoriti partnere da odustanu od povećanja, ukazujući na nove blokade potaknute daljnjim širenjem zaraze Covid- 19.

Ograničenja mobilnosti u mnogim zemljama kako bi se zaustavilo širenje Covid-19 i dalje pritišću prodaju goriva i slabe mogućnost oporavka potražnje za energentima u prvoj polovini 2021.

S druge strane, podršku cijenama pruža nada u nove podsticajne mjere u američkoj privredi.

Naime, pobjedom dva demokratskih predstavnika na izborima za Senat u Georgiji prošle sedmice Demokratska  stranka je zadobila prevagu u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku  Džou Bajdenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, među ostalim, o novim podsticajnim mjerama i povećanim ulaganjima u infrastrukturu.

Bajden je poručio da će novi podsticaji, koji će iznositi više od 1.000 milijardi dolara, biti doneseni vrlo brzo nakon što stupi na dužnost.

Zahvaljujući tome, na svjetskim tržištima dionica vlada optimizam, pa su cijene dionica na Wall Streetu i još nizu berzi dosegnule najviše razine u istoriji.

Optimizam s berzi prenio se i na naftna tržišta, dok su vijesti o daljnjem širenju korona virusa i novim restriktivnim mjerama ostale u drugom planu.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisiće ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od korona krize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto, prenosi SEEbiz.