BANJALUKA – Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a intenzivno radi na izradi strategije regulatorne reforme za period 2011. – 2015, a razlozi za donošenje tog dokumenta su smanjenje pravne nesigurnosti, troškova poslovanja i stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta.

Operativni ciljevi strategije regulatorne reforme bit će uklanjanje svih administrativnih prepreka i pojednostavljenje procedura potrebnih za investiranje i poslovanje, kao i smanjenje administrativnih troškova poslovanja za 25 posto do 2012.

Također, cilj je i provođenje metodologije analize uticaja propisa, bez obzira na političke pritiske, a posebno na donošenje odluka o propisima koji mogu izazvati značajan negativan uticaj na rad malih i srednjih preduzeća i negativan uticaj na konkurentnost, kažu u resornom ministarstvu.

Startegija bi trebalo da utiče i na poboljšanje međunarodnog rejtinga RS-a.

Uvođenje analize uticaja propisa u pravni sistem RS-a je jedan od bitnih preduvjeta za izradu propisa koji neće stvarati nepotrebne barijere u poslovanju i koja će nuditi najbolje rješenje određenog problema, kako za privredne subjekte tako i u svrhu zaštite određenog društvenog interesa.

Izvor Agencije