PODGORICA – Crna Gora se kod Dojče banke zadužila za 100 miliona evra za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini i ta sredstva od danas su na raspolaganju državi, saopšteno je iz iz Ministarstva finansija.

Naveli su da je ovo zaduženje “dodatna podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima”.

“Ugovor sa pomenutom bankom, zaključen je na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 meseci i kamatnom stopom koju čini šestomesečni EURIBOR uvećan za iznos margine od 5,9 odsto. Prva rata kamate plaća se šest mjeseci od povlačenja kreditnih sredstava, dok će otplata glavnice započeti dvanaest mjeseci nakon povlačenja tih sredstava i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice”, precizirano je u sapštenju.

Pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrednosti kredita, odnosno u iznosu 1,35 miliona evra. Naknada za obradu kredita plaća se kao odbitak od ukupnog iznosa kredita.

“Pozajmica od 100 miliona evra kod respektabilnog partnera, predviđena je Zakonom o budžetu za tekuću godinu i realizovana je u cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava, a u funkciji redovnog i nesmetanog izmirivanja svih obaveza države”, navodi se, između ostalog, u saopštenju. (Tanjug)