BANJALUKA – Pregovarački tim Vlade RS razgovarao je proteklih dana u Beču sa predstavnicima austrijskog “Strabaga” o uslovima za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj i insistirao da Srpska ne preuzima dodatni rizik.

Rekao je to ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i dodao da poslije ovog sastanka očekuje da predstavnici "Štrabaga" precizno kažu da li su i koliko novca obezbijedili za prvi lot.

– Predstavnici "Strabaga" tražili su da Vlada RS prihvati određene rizike, ali Savjet za praćenje ovog posla je izričito rekao da to ne prihvatamo, da se držimo svih početnih uslova koji su sa "Strabagom" potpisani krajem 2006. godine i mi insistiramo da ugovor bude ispoštovan do kraja – istakao je Čubrilović.

Dodao je da je Vlada RS u tom pravcu svoje obaveze uredno i na vrijeme završila, te izrazio nadu da će i "Strabag" imati razumijevanja "bez obzira na globalnu svjetsku krizu i situaciju na tržištu kapitala, te da će pregovori biti uspješno završeni".

– Pred sobom imamo još najmanje dva mjeseca intenzivnog rada, ali najbitnije nam je da dobijemo potvrdu "Strabaga" da je obezbijeđena finansijska podrška za prvi lot. Dobili smo pismo u kojem nas obavještavaju da su, bez obzira na nemogućnost učestvovanja pojedinih banaka u ovom projektu, spremni da taj lot finansiraju na drugi način – kazao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, priprema za izgradnju autoputa ide planiranim tokom i dosta posla je već urađeno. Izgradnja autoputa trebalo bi da počne na proljeće naredne godine, a ugovor bi trebalo da bude potpisan ove godine.

– Rješavanje imovinskih odnosa na trasi Banja Luka – Doboj ide planiranom dinamikom. Vlada je jedan dio već isplatila, odobrila je dovoljan iznos sredstava da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Pravobranilaštvo RS i preduzeće "Autoputevi RS" nesmetano obavljaju svoj posao. Eksproprijacija zemljišta trebalo bi da bude okončana krajem oktobra ili početkom novembra kada će i projektna dokumentacija biti završena – istakao je Čubrilović.

Autoput Banja Luka – Gradiška

Prema Čubrilovićevim riječima, radovi na autoputu Banja Luka – Gradiška odvijaju se nesmetano.

– Tu je bilo malog kašnjenja, s obzirom na to da je ugovorom predviđeno da ova dionica bude završena do kraja januara 2010. godine. Očekujemo i imamo uvjeravanja izvođača da će najkasnije do ljeta naredne godine ovaj put biti završen – kazao je Čubrilović.

Izvor Glas Srpske