Ilon Mask prošle nedjelje ponovo je ukrao šou. Njegov tvit prizemljio je vrijednost bitkoina, slično kao i prije nekoliko mjeseci kad je jedinom tvitom katapultirao vrijednost najpopularnije kriptovalute.

Mask je u svom tvitu najavio kako kupci više neće moći bitkoinima da kupuju automobile “Tesle” i to zbog njegove zabrinutosti za pretjeranu potrošnju energije pri rudarenju bitkoina. Čudno je samo to kako mu je prije nekoliko mjeseci kad je propagirao kupovinu bitcoina, ekološka svijest zatajila…

I nije samo uticao na tržište kriptovaluta proteklih mjeseci. Njegovi tvitovi učinili su čuda i za GameStop i za Etsy. Koliko su moćni bili njegovi tvitovi pokazalo se kada je najavio da će “Teslin” novi model omogućiti putnicima da igraju CD Projekt igru. Dionice vlasnika skočile su za 12 posto. Ali dovoljna je samo jedna riječ na Twitteru. Na primjer, “Gamestonk !!!” (kombinacija riječi GameStop i dionica) čime pokreću suludu kupovinu njihovih dionica.

Nekoliko sati kasnije, očigledno dobro zabavljeni Mask objavio je na Twitteru: “Sviđa mi se Etsy”, a vrijednost dionica internet trgovine skočila je čak devet posto. Kada je Mask promovisao Signal, šifriranu platformu za razmjenu poruka, neki su se ulagači prevarili i kupili dionice Signal Advancea čija je vrijednost porasla za 1.100 posto, iako nema nikakve veze sa Signalom.

Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov uticaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem. Nestanak imovine u iznosu od 365 milijardi dolara s jednim tvitom nije samo problem neke nestabilnosti na kripto tržištu, već pokazuje i moć uticajnih osoba i društvenih mreža.

Neki analitičari primjećuju da Mask svoje tvitove koristi za ličnu promociju.

“Njegovi tvitovi imaju katastrofalan uticaj jer se on i njegovi prijatelji obogaćuju na račun malog čovjeka”, rekao je Vincent Flood, rukovodilac podcasta VideoWeeka.

“Može se obogatiti jednim tvitom. On je inovator, ali zbog toga nije iznad zakona”, rekao je investitor Rich Plit.

Drugi ističu da njegova moć uticaja na berze nije ništa novo i da su poznati preduzetnici poput Warrena Buffetta nekada igrali tu ulogu.

Ali neki stručnjaci ističu da to ne znači da se regulatori ne bi trebali uključiti i proaktivno određivati što je prihvatljivo. Još se ne odazivaju na prozivke.

A koliko zapravo bitkoin troši energije?

Studija Univerziteta Cambridge i Međunarodne energetske agencije otkriva da rudarenje bitkoina (od čega se 70 posto kopa u Kini) troši 141 teravat sat električne energije godišnje, što se može uporediti s godišnjom potrošnjom Holandije koja ima 17 miliona stanovnika.

Pola procenta globalne potrošnje električne energije već se može pripisati rudarenju bitkoina. Karbonski otisak svake bitkoin transakcije takođe je ogroman i uporediv je s gotovo pola miliona transakcija Visa kreditnim karticama ili pregledavanjem 71.000 sati snimaka na YouTubeu. No, zagovornici kriptovaluta brzo odgovaraju da čak i tradicionalna bankarska industrija, s milionima zaposlenih koji sjede u rashlađenim kancelarijama , uzrokuje veliku potrošnju električne energije … (Seebiz.eu)