LONDON- Da li je Amerika oligarhija je pitanje kojim se mnogi bave već godinama. Tako su dva ugledna naučnika sprovela istraživanje 2014. godine, čiji je zaključak bio da je uticaj ekonomske elite i velikih korporacija znatno iznad uticaja običnih građana.

Naime, prema njihovom mišljenju, Amerika je sve manje bastion reporezentativne demokratije, koja je posljednjih godina prilično uzdrmana željama hiperbogatih.

Ipak, ono što je neosporno jeste da ekonomska, socijalna i politička snaga superbogatih van svake rasprave, jer ona je zaista ogromna. 

O tome svjedoči i to da tri najbogatija čovjeka u SAD- Džef Bezos, Bil Gejts i Voren Bafet posjeduju više nego polovina Sjedinjenih Američkih Država.

Ako priču proširimo dalje, onda 400 američkih milijardera posjeduju 2700 milijardi dolara, što je daleko više od BDP Italije(1800 milijardi dolara) i Francuske(2500 milijardi dolara).

Ono što je takođe bitno naglasiti svakako jeste da su superbogati znatno povećali svoj politički uticaj. Naime, primjera radi,braća Koh su investirali oko 250 miliona doalra u američke izbore 2016. godine i obećali čak 400 miliona dolara za tzv. međuizbore, koji se održavaju ove jeseni. Veliki novac je izdvojio i Majkl Blumberg, koji je samo demokrata dao 23 miliona dolara, a ove jeseni planira još dodatnih 80 miliona ove jeseni.

Među značajnih političkim donatorima su i druga poznata imena poput Džordža Soroša koji je dao 11 miliona dolara za demokratske ciljeve tokom ove 2018. godine. Ispred njega je Tom Stejer koji do septembra donirao čak 30 miliona dolara. Među konzervtivnim donatorima najpoznatiji je Šeldon Adelson koji je samo tokom 2018. godine republikancima donirao 55 miliona dolara.

Kada je Donald Tramp došao na vlast, mnogi su tvrdili da će to biti administracija milijardera. Naime, to su najimućniji članovi administracije u savremenoj istoriji Amerike, dok je „Politico” izračunao da je Trampova administracija “teška” 35 milijardi dolara. Sam Tramp ima oko deset milijardi. Primjera radi, resor obrazovanje pripao je Betsi Devos, čija porodica ima više od pet milijardi dolara, a u toj ligi je i Elejn Čao, ministarka saobraćaja.

O uticaju bogataša svjedoči i to da je čak jedna četvrtina svih donacija za izbore 2012. došla od svega 30.000 ljudi, a pretpostavlja se da je taj broj i veći, zbog odreženog broja neprijavljenih donacija. Zapravo, istraživači su zaključili da je politički uticaj bogataša i njihovih poslovnih interesa čak 15 puta veća od uticaja ostatka populacije.

Mnogi već duže vremena zagovaraju da se ograniči iznos koji pojedinci i organizacije mogu potrošiti na političke kampanje, jer mnogi su nezadovoljni činjenicom da bogati zbog novca imaju toliki politički uticaj, dok su oni osuđeni na status quo. (GUARDIAN)