BUKUREŠT – Dacia će zvanično predstaviti svoj prvi električni automobil na događaju 15. oktobra, izvijestili su rumunski mediji.

Dacia Spring po izgledu je identičan Renault City K-ZE, koji se prodaje u Kini za 8 hiljada evra. Procjenjuje se da će u Evropi model biti skuplji i koštati oko 14 hiljada evra.

Do sada je kompanija samo najavila da će Dacia Spring, koji će biti kraći od modela Sandero, preći 200 km s jednim punjenjem.

“Najpristupačniji električni automobil” trebao bi se pojaviti na tržištu 2021. godine. Na tržištu će se takmičiti sa Seatovim Mii Electricom, Volkswagenovim e-UP-om i Škodinim Citigom. Spring je gradski automobil za koji se očekuje da će biti znatno povoljniji od ovih modela. Na primjer, osnovna cijena Citiga u Njemačkoj iznosi 20.950 evra.

Dacia je 2018. godine zabilježila najveći profit u svojoj istoriji. Zabilježen je rast od 40% u odnosu na prethodnu godinu na 162 miliona evra. Promet kompanije za 2018. godinu je 5,3 milijarde evra ili 5% više u odnosu na 2017. godinu.

Renault je postao vlasnik Automobile Dacia 1999. godine. Rumunska kompanija zauzela je prvo mjesto na ljestvici SeeNews 100 najvećih kompanija sa ukupnim prihodima u jugoistočnoj Evropi u posljednjih pet godina. (Agencije)