NJUJORK – Američki predsjednik Donald Tramp, ali i mnogi drugi svjetski lideri otkazali su svoje ovogodišnje gostovanje u Davosu.

Pa, ipak, Davos će se svakako održati.  Naime, više od 3000 najbogatijih, ali i najuticajnijih ljudi na svijetu priprema se put Davosa, švajcarskog gradića gdje će se održati ovaj forum. Iako je Tramp, zvijezda prošlogodišnjega foruma, otkazao put u Davos, organizatorima je poželio sreću i sve najbolje.

“Primoran sam da otkažem veoma važan put u Davos. Moji topli pozdravi organizatoriam i još jednom veliko izvinjenje,” napisao je Tramp na Twitteru.

Naime, ovaj godišnji susret najuticajnijih na svijetu je možda i najbolja prilika da se jedni sa drugima susretnu “lice u lice”. Ovdje ćete vidjeti sve najpoznatije generalne direktore, mešetare iz Vol Strira, uticajne regulatore, kao i najpoznatije političare. Naravno, i sve svjetske medijske kuće su tu.

Pa, ipak, Trampova odluka da ostane kući i propusti Davos, uprkos unutrašnjim problemima sa budžetom, može da reflektuje i činjenicu da je svijet u jednoj ozbiljnoj krizi, zbog čega se mogu očekivati i neka dodatna otkazivanja učešća.

Naime, britanska premijerka je otkazala svoju posjetu Davosu zbog poraza vezanog za Brexit. Francuski predsjednik Makron se bori da zaustavi nasilne proteste žutih prsluka, takođe se neće pojaviti u Davosu. Neće biti prisutan ni kineski predsjednik Si Đinping, koji se bori sa ekonomijom koja sve više usporava, kao ni indijski prermijer Narendra Modi, koji u Indiji vodi žestoku borbu za drugi mandat.

Ipak, kako je ovo Davos, opet će biti visokih zvaničnika, koji ga neće propustiti ni ove godine. Primjera radi, japanski premijer Šinzo Abe je potvrdio svoj dolazak, baš kao i Žair Bolsonaro novi predsjednik Brazila. Naravno, zvijezda će svakako biti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na ovogodišnjem forumu biće sasvim dovoljno tema i izazova o kojima će raspravljati. Naime, klimatske promjene sve više utiču na svijet, globalna ekonomija značajno usporava, a centralne banke nisu u stanju da efikasno odgovore, ukoliko dođe do nove recesije.

Inače, svako izdanje Davosa ima svoju temu. Ove godine organizatori su izabrali sljedeću temu: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture u vrijeme četvrte industrijske revolucije”

Biće održano nekoliko stotina panel diskusija i sesija koji će zapravo predstavljati okvir za konferenciju.

Učesnici mogu birati na koje panel diskusije će ići, a ove godine je akcenat na opasnosti od klimatskih promjena, koje već sada mijenjaju svijet. Izazovi koje donose tehnološke promjene, ali i sve rastući populizam su neke od tema ovogodišnjih panela.

Takođe, treba reći i to da je Davos nešto poput muškog skupa. Naime, svega 22% ovogodišnjih učesnika čine žene, dok ih je prošle godine bilo 21%.

Dakle, ovo je druženje na visokom nivou i svakako nije jeftino. Samo osnovno članstvo za pojedinačnu kompaniju košta 60.000 dolara, dok ostale “ulaznice” koštaju i do deset puta više.

Primjera radi, ako neka kompanija plati samo osnovno članstvo, njen generalni direktor može da prisustvuje Davosu, ali opet mora da kupi kartu. (CNN Money)bestchange.comsexcams freelace off shoulder wedding dressяндекс директ личный