DAVOS – Kineski predsjednik Si Đinping je na otvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu rekao je da je ekonomska globalizacija za mnoge postala “Pandorina kutija”, ali da nije krivac za svjetske probleme.

Si Đinping je u obraćanju prisutnima naveo da je finansijska kriza izazvana pretjeranom težnjom za profitom, a ne globalizacijom.

On je upozorio zemlje da se ne vraćaju protekcionističkim trgovinskim politikama jer neće biti pobjednika u trgovinskom ratu.

Kineski predsjednik poručio je zemljama da na račun drugih ne štite sopstvene interese.

Prema njegovim riječima, Kina neće izvršiti devalvaciju svoje valute juan niti će započeti trgovinski rat.

“Kina je otvorena za transparentne i trgovinske sporazume uz višestruke koristi i poziva druge zemlje da ne okrivljuju nekog drugog kada naiđu na poteškoće. Kina će ostaviti otvorena vrata i neće ih zatvarati”, rekao je Si Đinping.

Svjetski ekonomski forum počeo je u švajcarskom odmaralištu Davos i trajaće do 20. januara.

Si Đinping je prvi kineski šef države koji prisustvuje godišnjem sastanku svjetskih i poslovnih lidera u švajcarskim Alpima od osnivanja ovog foruma prije 47 godina.

Si Đinping je u Davosu objavio ultraambiciozne investicione poduhvate u zemlji i inostranstvu. Tako, kaže Si, Kina u sledećih pet godina planira uvoz robe u vrednosti od oko osam biliona dolara, oko 600 milijardi dolara stranih investicija i oko 750 milijardi dolara kineskih ulaganja u inostranstvu. Kineski turisti će u sledećih pet godina ostvariti preko 700 miliona putovanja u inostranstvo, prognozirao je Si Đinping.

Sa takvim planovima, Kina će prema svetu držati široko otvorena vrata, „nećemo ih pritvarati, a kamoli zatvarati“, obećao je Si. On je istovremeno priznao da u zemlji sa 1,3 milijarde stanovnika „životni standard ljudi još nije visok”. Da ostvari novi ekonomski model oslonjen pre na domaću potrošnju nego na izvoz, Kina je po rečima Sija ušla u novu fazu sporijeg ali i održivijeg privrednog rasta, koji je prema njegovim rečima lane dostigao 6,7 odsto.

Kina je ključna za oporavak svetske privrede, procena je eksperata SEF-a. Sa privrednim rastom od 6,7 odsto (MMF tamo očekuje 6,6 odsto), udeo Kine u ukupnom rastu BDP-a sveta iznosi 1,2 odsto. Poređenja radi, ako je Amerika lane ostvarila očekivana 2,2 odsto rasta, njen udeo u rastu globalnog BDP-a iznosiće 0,3 odsto, dok će doprinos Evrope iznositi tek 0,2 odsto, tvrde eksperti SEF-a.

Ne čudi onda što osnivač Foruma u Davosu, profesor Klaus Švab ističe da se od Kine očekuje da postane „odgovorni i prijemčivi“ globalni lider.

„Kina je jaka geoekonomska i geopolitička sila u današnjoj situaciji kada se suočavamo sa deglobalizacijom i dezintegracijom globalne saradnje. Glas Si Đinpinga je veoma važan“, poručuje profesor Švab.

Đinping je dobio glasan aplauz prisutnih kada je izjavio da “niko neće izaći kao pobednik iz trgovinskog rata”.

"Mnogi problemi koji muče svet nisu posledica ekonomske globalizacije”, kazao je Đinping i zauzeo se za slobodnu trgovinu i otvorenost i želju za saradnjom.

"Sviđalo se to vama ili ne, svetska ekonomija je veliki okean od koga ne možete da pobegnete“, rekao je.

Izričito je odbacio mogućnost da razvoj Kine bude zasnovan na devalvaciji juana i istakao da su vrata Kine uvek otvorena za trgovinu.

Govoreći o razvoju zemlje čiji je predsednik, Đinping je kazao da Kina ulazi u “novu normalnost”, nakon godina dvocifrenog privrednog rasta.

“Imamo 1,3 milijarde stanovnika i njihov standard još nije visok, cilj je da dostignemo da bude srednji do visok”, kazao je.

“Svi putevi vode u Rim”, naveo je Đinping i dodao da to ne znači da ono što funkcioniše za jednu zemlju, funkcioniše i za drugu. “Nema besplatnog ručka i neće pita pasti s neba”, kazao je.

CNN piše da je njegov govor prepun simbolike: Peking se pozicionira kao globalni lider u vreme kada se zapadne sile, a posebno SAD dovode u pitanje određene sporazume i pravila koja definišu svetsku trgovinu.

Donald Tramp ima veliki doprinos tim tenzijama, zbog najava da će se osvetiti Kini.

"Moramo da oslobodimo trgovinu i investicije. Moramo da promovišemo trgovinu..Niko neće izaći kao pobednik u eventualnom trgovinskom ratu“, rekao je Si Điping.

Đinpingov govor naišao je na brojne simpatije i odobravanje prisutnih, što pokazuju brojni komentari na društvenim mrežama.

Pa tako ima onih koji kažu da je to govor koji bi se očekivao od predsjednika SAD, a i onih koji kažu da se šef komunističke države zalaže za otvoreno tržište, dok se zapadni lideri zauzimaju za protekcionizam.

Amerikanci u Davosu: Želimo razvoj van elita

Nova američka administracija Donalda Trampa će pogurati infrastrukturnu potrošnju, reorganizovati poreze i smanjiti brojne regulative, rekao je vodeći Trampov ekonomski savetnik, Entoni Skaramuči i dodao da će SAD to učiniti kako bi proširila ekonomski rast izvan koncentrisane frakcije globalnih elita.

Osnivač investicionog fonda "Skybridge Capital" Entoni Skaramuči je, na panelu na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, istakao da 97 odsto sveta nije imalo koristi od globalnog finansijskog oporavka i netradicionalne monetarne politike, kao što je program kvantitativnog labavljenja, prenosi njujorška agencija "Bloomberg".

Nakon što je kineski predsednik Sji Đinping upozorio da "u trgovinskom ratu nema pobednika", Skaramuči je rekao da nova američka administracija želi "slobodnu i pravednu trgovinu" i da će se novoizabrani američki predsednik Donald Tramp fokusirati na širenje ekonomskih benefita.

Skaramuči je u govoru, održanom uoči Trampovog preuzimanja predsedničkog mandata, podržao nezavisnost američke Uprave federalnih rezervi (Fed), poručivši međutim da bi kreatori politika trebalo da budu oprezniji povodom aprecijacije dolara koja bi mogla prigušiti rast.

Verujem da SAD i nova administracija ne žele nikakav trgovinski rat, rekao je Skaramuči.

Prema njegovim rečima, Kina i SAD imaju “zajednički cilj”.

“Mi želimo slobodnu i fer trgovinu”, rekao je on. “Sve što sada tražimo jeste da stvorimo više dogovora u okviru trgovine”, rekao je Skaramuči.

Ali onda dodaje: “Globalizacija je očerupala američku proizvodnju, osakatila radničku klasu…Moramo da smislimo politiku koja će to da promeni” rekao je on.

Savetnik novoizabanog predsednika SAD istakao je da poštuje Kinu, i da poštuje njenog presednika, i da nova Trampova administaracija želi fenomenalne odnose sa Kinom.

“Ali, ako Kina zaista veruje u globalizam oni moraju takođe da se otvore prema nama i da nam pomognu da stvorimu tu sinergiju jer je put do svetske globalizacije, put preko američkog radnika”, rekao je on i dodao:

“Ako možete kreirati rastuće plate u tom delu sveta…možete povećati i kupovnu moć, koja će uticati na svetsku trgovinu i tako dovesti do svetskog prosperiteta”, rekao je Skaramuči.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Jozef Stiglic je na forumu u Davosu rekao da bi SAD trebalo da se otarase novca i pređu na digitalnu valutu.

"Indijski premijer Nerenda Modi već je uklonio 86 odsto novčanica iz opticaja u pokušaju da suzbije utaju poreza, da se bori protiv korupcije i suzbije sivu ekonomiju", podsetio je Stiglic navodeći da SAD treba da krenu tim putem.

"Postepeno smanjenje količine novca i put ka digitalnoj ekonomiji će, na duži rok, imati više koristi", rekao je Stiglic govoreći u Davosu.

Stiglic smatra da SAD nisu učinile dovoljno u borbi protiv korpucije, ali da lek može biti postepeno odbacivanje gotovine i prelazak na digitalne valute.

"Verujem da bi zemlje poput Amerike trebalo tako da urade, tako bi imali veću mogućnost da prate i spreče eventualnu korupciju. Postoje tu još važna pitanja, kao što je pitanje bezbednosti, sajberkriminala, ali svakako da te valute imaju prednost", rekao je.

Ekonomisti i bankari iz Srbije o Davosu

Ekonomista Aleksandar Vlahović kaže za RTS da je ekonomski forum u Davosu prilika i za neformalne susrete koji mogu biti veoma korisni. Smatra da će eknomski rast u Evropi u 2017. biti manji neho prošle godine, i da treba očekivati rast u SAD.

Posmatrano po regionima, Vlahović očekuje rast u ekonomiji SAD od 2,4 odsto što je prilično s obzirom na to da je u 2016. rast bio svega 1,6 odsto. Rast u Evropi će biti manji nego prošle godine, a slično važi i za Kinu što je posledica usporavanja aktivnosti domaće ekonomije, smatra Vlahović.

"To usporavanje rasta u Evropi je direktno povezano sa nekim političkim događajima koji će opredeliti sudbinu Evrope. Mislim na izbore u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Ako pobede političke snage koje su proevropski orijentisane, onda možemo očekivati da će u EU biti veći rast nego što se očekuje", kaže Vlahović.

Ofanzivu Kine u Davosu Vlahović smatra očekivanom, ali kaže da je ironično to što je danas Kina najveći zagovornik globalizacije, a najveći deo BDP-a bazira na izvozu.

"Kina je jedna od najvećih zemalja izvoznika, već danas je vodeća ekonomska sila, a neke projekcije govore da će do 2050. godine biti zemlja broj 1. kao ekonomska snaga u svetu", kaže Vlahović.

Vlahović veruje da će Davos dati odgovor i kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima koje utiču na globalnu ekonomiju, kao što su Bregzit i izbor novog američkog predsednika.

"Ono što je kvalitet Davosa je da je Davos jedna platforma za razvoj ključnih stejkholdera, onih koji mogu da odlučuju o budućnosti naše planete", kaže Vlahović.

Vlahović smatra i da je veoma bitno što je Srbija prisutna u Davosu.

"Pored formalnih razgovora, Davos je prilika za neformalne susrete. Bio sam dvaput u Davosu, znam kako izgleda i znam kakva je gužva i znam koliko su nekada korisni sastanci od 10-15 minuta. Srbija iz svega toga treba da izvuče pouke koje se tiču razvoja vlastite ekonomije, a to je da se kontinuirano moraju razvijati institucije, da se mora raditi na reformi javnog sektora i fiskalnoj konsolidaciji koja je već dala rezultate", rekao je za RTS Aleksandar Vlahović.

Svetski ekonomski forum u Davosu je prilika da se na marginama skupa ugovori podrška koja je za zemlje poput Srbije veoma važna, kaže Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke, gostujući u Kažiprstu B92

On je rekao da je Davos važan jer tamo dolaze ljudi od značaja. “Ne samo političkog već i ljudi iz sveta biznisa, nevladinih organizacija…koji kasnije pokušavaju da implementiraju poruke Davosa”, kaže on.

Pitić kaže da je svet danas otišao u nekim pravcima koji nisu bili predvidivi, ali da je jasno da se mora delovati u 4: Ekonomski, politički, socijalni, i konačno tehnološki.

Prema njegovim rečima, zračak nečega što može biti motor promena u svetu jeste Četvrta tehnološka revolucija.

“Na političarima je da probaju da ispeglaju nejednakosti. A na leđima svih nas da pratimo promene. Davos daje prostora da se na marginama skupa obave važni susreti, da se obezbedi neka podrška koja je važna za male zemlje kao što je naša”, rekao je Pitić.

Ipak ističe da se ne treba zavaravati jer ekonomija jeste pokretač, ali je struktura društva važnija.

“Potrebno je danas da se što više ljudi uključi u proces promena u društvu, a mi smo mnogo daleko od toga. Ni svet čak nije blizu”, rekao je Pitić.

Komentarišući prisustvo Kine na forumu kaže da je ta zemlja već neko vreme sama po sebi tektonski poremećaj.

“Dolazak top kineskih lidera govori o želji Kine da se predstavi na tom događaju, a s druge strane i da je prihvatila tu neku odluku da će biti lider u vremenu koje je pred nama”, kaže on.

On podseća da je Kina godinama beležila dvostruke stope rasta da bi taj procenat naglo pao i vidi se da sve što se dešava u Kini i te kako ima uticaj na svet.

“Poruke Si Đinpinga na Davosu slušaju svi koji žele ozbiljno da rade s Kinom i to je tržište koje prosto ne možete da izbegnete”, rekao je Pitić. (Agencije)