DAVOS – Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je na bolju preraspodjelu bogatstva kako bi se odgovorilo na uspon populizma širom svijeta, dok je milijarder Ray Dalio predvidio mogući kraj globalizacije, javlja “Bloomberg”.

– Kreatori politika zaista moraju da promisle i da vide šta treba da urade kako bi se pozabavili nezadovoljstvom javnosti – izjavila je Lagarde na panelu održanom jutros, na početku drugog dana rada Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

To, kako je istakla, podrazumijeva fiskalne i strukturne reforme, kao i efikasne monetarne mjere.

– Međutim, neophodno je da one budu sveobuhvatne do najsitnijih detalja, da budu regionalne, da budu fokusirane na ono što će ljudi dobiti iz toga – poručila je Lagarde na panelu pod nazivom “Iscjeđeni i ljuti: kako riješiti krizu srednje klase?”.

Na panelu je učestvovao i bivši američki ministar finansija Lawrence Summers koji je kritikovao Donalda Trumpa, dok je Ray Dalio, osnivač hedge fonda “Bridgewater Associates”, govorio u nešto pesimističnijem tonu od Lagardove.

– Želim da budem jasan i glasan – populizam me plaši. Možda smo trenutno na tački kada se globalizacija završava, a provincijalizacija i nacionalizam uzimaju zamajac – rekao je on.

Istvoremeno, Summers je poručio da je populizam uvijek kontraproduktivan za one koji tvrde da pomaže.

On je, kako prenosi agencija AP, upozorio da će prijetnje Donalda Trumpa kompanijama koje koriste Meksiko kao proizvodnu bazu biti kontraproduktivne i da će to dovesti do gubitka više stotina hiljada radnih mjesta u SAD.

Italijanski ministar finansija Pier Carlo Padoan je na panelu rekao da Brexit i Trump predstavljaju izazov za evropske kreatore politika.

– Oni imaju viziju, a mi nemamo viziju u Evropi, nemamo viziju koja je komparativna u smislu moćne poruke. Žao mi je što sam pesimista, ali je tako – kazao je Padoan.

U 2017. godini svijet čekaju brojni izazovi, a Svjetski gospodarski forum u Davosu na njih već sada traži odgovore ponajviše na pitanja populizma i protekcionizma. No, ti odgovori uvelike ovise o ponašanju jednog čovjeka – Donalda Trumpa, kojeg u Davosu nema iako o njemu pričaju baš svi.

S vrhova švicarskih Alpa svjetski moćnici gledaju na probleme današnjice. Političke lidere, njih gotovo 300, ove godine osobito brine rast populizma.

"Nekoliko europskih zemalja ove godine održava parlamentarne i predsjedničke izbore i trebamo očekivati nove pokušaje Rusije da se umiješa u demokratske procese. To će se ponovno dogoditi, vidjet ćete. Cilj je jasan – kolapas liberalnog svjetskog poretka. Jednostavno rečeno, gospodin Putin ima drukčiju viziju budućnosti", rekao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Vrlo brzo u Švicarsku stiže hladan odgovor iz Rusije. Kako Moskva tvrdi, kritike su dvolične, Rusija se ne miješa u izbore, ali se zato miješaju – svi ostali.

"Ovo nam kaže Obama koji je osobno vodio kampanju protiv Brexita, čelnik zemlje koja vojnom silom ruši režime. Uz to, američki europski savezici poput Merkel, May i Hollanda su redom podržavali Hillary Clinton, usput demonizirajući Donalda Trumpa", istaknuo je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Oko 1.000 čelnika velikih kompanija ima svoje brige. Pažljivo su slušali kineskog predsejdnika koji je još jučer upozorio da novi trgovinski rat neće imati pobjednika te da protekcionizam vodi samo u slijepu ulicu.

"Ako bi to Sjedinjene Države doista učinile bila bi to katastrofalna taktika. Kada bi Amerikanci uveli porez od 35 do 45 posto na uvoz iz Kine – što je Donald Trump spominjao kao mogućnost tijekom kampanje. To bi imalo ekstremno loše posljedice za siromašne ljude te one s nižim primanjima jer upravo oni kupuju tu jeftiniju kinesku robuu velikim supermarketima", upozorava Kenneth S. Rogoff, profesor ekonomija s Harvarda.

Iako izabrani američki predsjednik nije u Davosu, njegove najave i izjave već sada očito utječu na globalnu ekonomiju te će sigurno odrediti neke od trendova ove godine.

"Njegov izbor je činjenica, kao što je poznata činjenica da ja nisam glasao za njega. Ali sada trebamo stati iza našeg predsjednika i zaželjeti mu svako dobro. Jer uspješan američki predsjednik dobar je za cijeli svijet", naglasio je glumac I demokratski aktivist Matt Damon.

Svijet se već sporazumam u Parizu dogovorio o klimi, no Trumpu taj dogovor nije po volji. Znanstvenici zato postavljaju kamp upravo u Davosu.

"Kamp smo s Artika preselili ovdje jer su promjene na ledu stvarne, događaju se sada, brinu nas i moramo upozoriti na njih pred onima koji to moraju čuti", naglasio je britanski Jeremy Wilkinson.

Poruku Davosu šalje i rojtersova anketa 500 svjetskih ekonomista. Iako ih brinu geopolitički i ekonomski rizici 2017. godina im ne izgleda kao 'godina opasnog življenja', no iduća bi kažu mogla biti mnogo bremenitija.

Govor predsjednika Kine u Davosu odjeknuo širom svijeta

Kineski predsjednik Xi Jinping održao je uvodni govor na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u kojem se snažno založio za napredovanje globalizacije i odbacivanje protekcionizma, piše Xinhua.

Svjetski zvaničnici, naučnici i ekonomski stručnjaci pozitivno su komentirali njegov govor, rekavši da on ne samo da je pokazao odlučnost Kine da nastavi putem razvoja, već je i ponudio rješenja za svjetske ekonomske probleme.

Vincent A. Forlenza, predsjednik upravnog odbora, direktor i predsjednik tehnološke kompanije BD  je Xijev govor  nazvao “pozitivnim, realističnim i otvorenim”.

Gavin E. Wilson, direktor kompanije IFC Asset Management Company, također smatra Xijev govor veoma pozitivnim. Rekao je da ono što ga je najviše zadivilo su “njegove riječi o globalizaciji i slobodnoj trgovini. Globalizacija i slobodna trgovina su donijele ogroman napredak u zdravstvu, materijalnoj situaciji, obrazovanju.” Wilson je dodao da je osvježavajuće čuti kako lider druge najveće svjetske ekonomije izražava ovu poruku.

Po riječima direktora kompanije KPMG China, Honsona Toa, kineski predsjednik je, s obzirom na trenutno usporavanje svjetskog ekonomskog rasta, jasno izrazio potrebu za hitnom i hrabrom reakcijom svjetskih lidera.

– Uvjerio je svijet da je za trajnu dobrobit svih nacija potrebno istrajati u slobodnoj trgovini umjesto vraćanja na protekcionizam – rekao je To.

Hans-Paul Buerkner, direktor kompanije Boston Consulting Group (BCG) također je impresioniran Xijevim riječima i naglaskom na važnosti nastavka globalizacije, rasta i pravičnosti kako bi se potaknuo napredak ne samo Kine, već i cijelog svijeta.

Khalid Al Rumaihi, izvršni direktor Odbora za ekonomski razvoj Bahreina, rekao je da je Xijevo insistiranje na jačanju globalizacije, ekonomskog rasta te njegovo zalaganje protiv izolacionizma izuzetno umirujuće.

Jennifer Morgan, izvršna direktorica organizacije Greenpeace International, rekla je da, s obzirom na trenutnu nestabilnost svjetske politike, govor predsjednika Xija ne samo da je pomogao da se “smire živci”, već je i povećao svjetsko povjerenje.

Komentarišući Inicijativu Pojas i Put koju je Xi izložio u svom govoru, Shu Yinbiao, direktor korporacije State Grid Corporation of China, rekao je da ova inicijativa ne samo da pomaže zemljama da ubrzaju svoj razvoj, već i značajno doprinosi svjetskoj ekonomiji.

(Izvor: Agencije/N1)