SARAJEVO – Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH očekuje da bruto domaći proizvod BiH naredne godine poraste sa ovogodišnjih od 0,5 odsto na 3,2 odsto, dok se ekonomski oporavak zemlje očekuje 2012. ili 2013. godine, izjavila je u Sarajevu direktor DEP-a Ljerka Marić.

Uoči godišnjeg skupa o prezentaciji dva ključna dokumenta – Strategije razvoja BiH i Strategije uključivanja BiH, za period do 2014. godine, Marićeva je istakla da se rast BDP za narednu godinu očekuje uz nisku inflaciju do dva odsto, vrlo nizak deficit platnog bilansa do sedam odsto, te uz nizak deficit trgovinskog bilansa.

Prema njenim riječima, sve skupa bi dovelo do povećanja stranih investicija u BiH, zapošljavanja, te rast izvoza u sektorima energije, obojene metalurgije, poljoprivrede, drvne industrije, što bi proizvelo rast plata i povećanje potrošnje.

“Za svijet, Evropu pa i nas, važne su najave oporavka bankarskog sektora. To znači da ćemo mi ponovo moći doći do sredstava pod povoljnijim uslovima, jer je privreda u BiH dosta zadužena, pa je pitanje na koji način će to moći ponovo činiti”, istakla je Marićeva.

Ona je najavila sredstva iz predpristupne pomoći – IPA tri, četiri i pet koja su isključivo za razvoj poljoprivrede, transporta, razvoja ruralnih krajeva, što je od zanačaja za BiH, te strategiju Svjetske banke, koja se odnosi na razvoj energetskog sektora i infrastrukture u BiH.

Govoreći o Strategiji razvoja BiH, Marićeva je rekla da su osnovni ciljevi za naredni srednjoročni i dugoročni period odnose na konkurentnost, makrostabilnost, zapošljavanje, održivi razvoj, evroatlantski put, te socijalnu uključenost.

Prema njenim riječima, Strategija socijalne uključenosti BiH odnosi se na socijalnu zaštitu u funkciji zapošljavanja, poboljšanje položaja porodica sa djecom, obrazovanja, penzionog sistema i poboljšanje položaja lica sa invaliditetom.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je da je ova institucija nastoji da obezbijedi sve veći broj indikatora koji su neophodni za donošenje razvojnih politika i dokumenata zemlje, te da u tome imaju problema sa entitetskim zavodima za statistiku, jer oni svoje prioritete stavljaju ispred prioriteta BiH, što nije u skladu sa zakonskom regulativom.

“Problem je i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH koja nam ne dostavlja određene podatke za statistiku spoljne trgovine, te za makroekonomsku projekciju, što usporava proces razvoja statistike u BiH”, istakao je Milinović na konferenciji za novinare.

On je apelovao na političare u BiH da što prije donesu zakon o popisu stanovništva, kako bi se on mogao obaviti do kraja naredne godine, jer njegovo nedonošenje usložnjava rad Agencije, čiji se indikatori temelje na broju stanovnika, a samim tim se otežava rad i DEP-a.

Izvor Agencije