FRANKFURT – Svjetski bruto domaći proizvod vratiće se na nivo prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg privrednog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od finansijske krize, saopštila je danas Deutsche Bank.

“Globalni privredni oporavak iz dubine krize Covida-19 protekle zime i proljeća, znatno je brži nego što smo očekivali. Kako se treće tromjesečje bliži kraju, procjenjujemo da je nivo globalnog BDP-a otprilike na pola puta do nivoa prije korona virusa i sada vidimo da će to putovanje biti dovršeno sredinom iduće godine, nekoliko kvartala ranije od prethodnih prognoza”, napisao je direktor ekonomskih istraživanja u Deutsche Bank Peter Hooper.

Deutsche Bank je poboljšala svoju prognozu za globalni BDP, očekujući da će se ove godine smanjiti za 3,9 posto nakon majske prognoze pada od 5,9 posto za 2020. Osim toga, povećala je i prognozu rasta za 2021. godinu s 5,3 na 5,6 posto.

Ipak, dodao je Hooper, postoji puno neizvjesnosti i potencijalnih problema.

Strah od drugog vala infekcija koji hvata zamah u SAD i Evropi povećao je neizvjesnost u pogledu ekonomskih izgleda, a tome pridonose i američki izbori. S druge strane, u Evropi je tome doprinio šok od Brexita, saopštila je Deustche Bank, prenosi SEEbiz.

Takođe bi na sve mogao uticati, par godina udaljen, pomak u monetarnoj politici koji bi mogao uzrokovati dodatne probleme.

“Povećavanje duga i potencijalno precjenjivanje imovine koje je hranilo nužno popuštanje monetarnih politika predstavlja ozbiljan rizik od nadolazeće globalne financijske krize, budući da se centralne banke počinju odmicati od popuštanja mjera”, dodao je Hooper.