BEOGRAD  – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju oktobra gotovo 16,3 milijarde evra, ili tačnije 16,27 milijardi evra, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbjeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 145 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana povećane za 3,2 milijarde evra.

Oktobarski nivo bruto deviznih rezervi je bio za 524,7 miliona evra niži nego na kraju prethodnog mjeseca.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra su iznosile 13,9 milijardi evra i bile su manje za 387,1 milion evra nego u septembru.

Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra, zatim aktivnosti NBS radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, pri čemu je neto odliv deviza iznosio 115 miliona evra, kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (neto odliv 99,9 miliona evra).

Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za 8,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mjesecu. U periodu januar-oktobar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,29 milijardi evra.

U oktobru, kao i od početka ove godine, vrijednost dinara prema evru gotovo je nepromijenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 960 miliona evra.

(Tanjug)