BANJALUKA – Novčane transfere dijaspore, koji čine 13,4 odsto bruto domaćeg proizvoda BiH, treba transformisati u investicije, da bi potencijal dijaspore, koja trenutno predstavlja bankomat, bio iskorišćen za generisanje dugoročnog razvoja domaće privrede.

Jedan je to od niza zaključaka na trećem biznis forumu dijaspore BiH "BhdiaFor 2015", koji je u petak u Banjaluci okupio oko 150 učesnika iz više od 20 zemalja.

Dijasporu BiH čini oko dva miliona iseljenika, koji su mahom u ratnom periodu potražili bolje uslove za život u inostranstvu. Oni su prošle godine rodbini i prijateljima poslali 2,31 milijardu KM, a zbog velikog iznosa doznake iz inostranstva imaju značajnu ulogu u domaćoj ekonomiji. Učesnici foruma su zaključili da je zbog toga prioritet podizanje svijesti o značaju i potencijalima koje dijaspora posjeduje i stimulisanje investicija, koje su u znatnom padu.

– Neophodno je uspostavljanje čvršćih poslovnih veza između domaćih i kompanija čiji su vlasnici iz naše dijaspore, da bi bio trasiran održiv razvoj privrede – istakao je predsjednik Organizacionog odbora foruma Vladimir Subotić.

On je kazao da je dijaspora spremna da sa partnerima u BiH podijeli kapital, znanje i iskustva.

– Sektori poljoprivrede, informacionih tehnologija, logistike i obnovljivih izvora energije prepoznati su kao najperspektivniji za ulaganje – istakao je Subotić i naveo da je u planu osnivanje klastera poljoprivrednih proizvođača, da bi bili formirani kanali distribucije domaćih proizvoda u inostranstvo.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić smatra da su sajmovi odlična prilika da se naši privrednici predstave dijaspori i ističe da su to na najbolji način iskoristili vinari i proizvođači namještaja, koji ostvaruju suficit u trgovini sa inostranstvom.

– Odigrali smo važnu ulogu u rješavanju problema dvostrukog oporezivanja firmi koje obavljaju lon poslove i zabrane izvoza na Kosovo. Suočavamo se, međutim, sa problemom ogromne sive ekonomije i nedovoljnim kontrolama na graničnim prelazima – kaže Vasić.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je istakao da je neophodno sniziti troškove transfera novca iz inostranstva.

– Oko 50 odsto doznaka iz inostranstva se slijeva putem neformalnih distributivnih kanala, a smanjenjem troškova transfera moguće su godišnje uštede od oko 20 miliona KM – ističe Softić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić istakla je da je najveći grad u Srpskoj prepoznat kao sredina sa dobrim ambijentom za investiranje, što potvrđuje i sertifikat povoljnog poslovnog okruženja.

– Iz gradske kase je tokom godine izdvojeno 1,9 miliona KM za razne vrste podsticaja privredi, a osnovan je i Inovacioni centar, koji uspješno radi na realizaciji biznis ideja – kazala je Brkićeva.

Na forumu su održane specijalne sesije, na kojima su razmatrane mogućnosti za investiranje u najperspektivnijim sektorima.

Potencijali dijaspore

– Novčane doznake

– Investicije

– Pružanje tržišnih informacija

– Poslovna saradnja sa domaćim firmama

– Ulaganje u razvojne fondove
(Izvor: Glas Srpske)