BANJALUKA – Republička direkcija za robne rezerve ne posjeduje zalihe šećera i mlijeka i trenutno ne bi mogla da zadovolji potrebe stanovništva za ovim namirnicama u slučaju kriznih situacija.

Direktor ove direkcije Radovan Samardžija kaže da je drugi put raspisan tender za nabavku mlijeka i šećera u vrijednosti 340.000 KM, te da bi, ukoliko se uspješno završi tenderska procedura, zalihe ovih namirnica trebalo obezbijediti do kraja mjeseca.

 – Zbog problema u sistemu nabavke i poštovanja propisa koje predviđa Zakon o javnim nabavkama, do sada nismo mogli obezbijediti zalihe pomenutih namirnica jer se na prethodno objavljenom tenderu prijavio samo jedan ponuđač, a zakon kao pravu konkurenciju tretira tri ponuđača te smo morali ponovo ići u tendersku proceduru – rekao je Samardžija.

On je dodao da zalihe šećera i mlijeka neće biti obezbijeđene ni do kraja sljedećeg mjeseca ukoliko se i na drugom tenderu prijavi samo jedan ponuđač jer se, prema zakonu, jedini prijavljeni ponuđač može prihvatiti tek poslije trećeg ponavljanja tendera, što traje mjesecima.

– Jedan tender traje dva mjeseca i ako imate dva puta ponovljen tender zato što se prijavio samo jedan ponuđač, pa ga morate ponoviti i treći put kako bi se ispoštovala zakonska procedura, potrebno je šest mjeseci. Za to vrijeme roba može poskupjeti i do 50 odsto i onda se javlja problem sa raspoloživim sredstvima koje izdvajamo za nabavku – objasnio je Samardžija.

On je dodao da je Direkcija raspisala tender za nabavku mlijeka u vrijednosti 140.000 KM i šećera za 100.000 KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Vladimir Usorac tvrdi da mlijeka i šećera ima dovoljno kod domaćih prerađivača, te da bi za kratko vrijeme te namirnice mogle biti obezbijeđene u robnim rezervama, ali da je neophodno organizovati nabavku po skraćenoj proceduri.

– Šećer i mlijeko treba nabavljati po skraćenoj proceduri jer se na ovaj način nepotrebno gubi vrijeme – rekao je Usorac.

On je dodao da se Zakon o javnim nabavkama treba poštovati, ali da trenutne okolnosti u Srpskoj, kao što su pad standarda stanovništva, prirodne nepogode i poskupljenja zahtijevaju drugačije intervencije, odnosno skraćivanje procedure.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković je istakao da bi Direkcija za robne rezerve RS morala da raspolaže dovoljnim količinama osnovnih životnih namirnica kojima bi intervenisali u slučaju vanrednih okolnosti.

– Kao i u svim drugim zemljama, moraju postojati dovoljne količine zaliha u robnim rezervama i kod nas kojima bi se mogla obezbijedila egzistencija stanovništva bar za dva mjeseca u slučaju da se javi potreba za to – rekao je Bošković.

Ostale namirnice

Samardžija je istakao da Direkcija raspolaže sa dovoljnim količinama zaliha svih drugih osnovnih životnih namirnica da može reagovati u kriznim situacijama u slučaju elementarnih nepogoda.

– Direkcija raspolaže sa zalihama od oko 150.000 litara jestivog ulja, 350.000 komada konzervi mesnih narezaka, 200.000 komada konzervi pašteta, 300.000 kilograma graška, 320 tona evro dizela, 120 tona bezolovnog benzina – rekao je Samardžija.

Izvor Agencije