Direktor Societe Generale odbacio je pozive Evropske centralne banke da kupi bankarske obveznice, tvrdeći da će tako podržati neuspješne rivale i spriječiti konsolidaciju.

„Potrebno je napraviti razliku između banaka sa snažnim poslovnim modelom i onih koje su još tu zahvaljujući podršci ECB“, rekao je Frederik Oudea za Financial Times.

Oudea je rekao da ECB ne bi trebala da pokušava da smanji troškove finansiranja „prosječne, osrednje male banke koja bi trebalo da nestane za dvije godine“. „Ako kupite obveznice male banke, što bi trebalo da promijeni njen poslovni model. Da li je to prepreka na kraju, ka nekoj konsolidaciji? ”

Stavovi direktora Societe Generale banke sukobljavaju se sa onima, poput Žan Pjera Mustiera, generalnog direktora italijanskog Unicredita, koji je pozvao ECB da direktno kupi bankarske obveznice, što bi moglo pomoći smanjenju njihovih troškova finansiranja.

Oliver Bate, izvršni direktor najveće evropske osiguravajuće kuće, Alianz, kritikovao je ECB ove sedmice zbog toga što “olakšavaju ljudima da troše novac koji nemaju”.

ECB je u septembru snizila ključnu kamatnu stopu za dodatnih 10 baznih bodova na minus 0,5 procenata, što je izazvalo ponovne strahove u nekim oblastima takozvane japanifikacije evropskog bankarskog sektora.

Neki direktori evropskih banaka poput Mustiera, pozvali su banke da prestanu da se žale na negativne kamatne stope i umjesto toga pronađu načine da nadoknade svoj uticaj.

Frederik Oudea, šef treće najveće francuske banke po imovini, složio se da „oplakivanje“ negativnih kamatnih stopa „nije akcija“, a posao bankara sada je da se bave njihovom stvarnošću, uključujući diverzifikaciju na međunarodnom nivou i na manje osjetljive dijelove tržišta.

Utvrdio je da je nedavna odluka ECB-a da uvede nivo, koji isključuje deo rezervi banaka iz negativnih stopa, „veoma važna odluka, jer znači da ECB obraća pažnju na posljedice po profitabilnost sektora“.

“Ako bi iz bilo kojeg razloga morali da idu dalje, dublje u negativne teritorije, postoji alat koji može umanjiti posljedice”, dodao je Oudea.

Oudea je dodao da je za preduzeća i finansijske institucije nametanje negativnih kamatnih stopa već počelo i teško će im se oduprijeti.

(Bankar.rs)