BANJALUKA – Prvi posao u BiH se u proseku dobija sa tridesetak godina, a više od trećine zaposlenih prvu platu potroši na vraćanje dugova. Svaki četvrti prvu platu potroši na dugo čekani šoping.

Imajući u vidu da se mladi u BiH školuju i do 28. godine ako upišu fakultet, te da na posao u proseku čekaju četiri i po godine, mnogi radnu knjižicu dobiju tek u četvrtoj deceniji života.

Prema istraživanju koje je proveo regionalni portal poslovi.infostud.com, 35 odsto do 1.700 anketiranih je izjavilo da prvu platu iskoristi kako bi podmirili dugove i račune koji su se s vremenom nagomilali.

– Svaki treći anketirani sa prvom zarađenom platom odlučio je da kupi poklone za svoje najbliže ili da časti prijatelje. Četvrtina ispitanika prvu platu vrlo rado i bez žaljenja troši na dugo željeni odlazak u kupovinu. Među stvarima koje se najčešće kupuju su garderoba, cipele, nakit, parfemi i šminka, u čemu dame prednjače u trošenju. Ni momci ne zaostaju, s tim da oni najčešće kupuju tehniku, odnosno pojačala, kompjutere, monitore, kućne bioskope, ali i igrice – navedeno je u istraživanju.

Mladi sa kojima smo razgovarali su nam rekli da su kad dobiju prvi posao bili primorani da pozajme novac da kupe šta im je potrebno, i da imaju za hranu i kafu dok ne prime prvu platu da bi to mogli da vrate. Mnogi neretko nakon dugog čekanja na Birou prvu platu najradije potroše u kafani.

– Posao sam čekao dve godine, prva plata je bila 147 KM i šta sam mogao sa njom nego da je potrošim sa drugarima u kafani. Ostalo mi je 20 feninga – prisetio se Nikola Bajić iz Šipova.

Stručnjaci kažu da naši građani kasno zasnivaju prvi radni odnos jer vrlo često dužina studija to zahteva. A tamo gde to nije slučaj, onda je u pitanju to što se teško dolazi do posla. I kada nađu posao, plata nije velika da bi se njome moglo finasirati nešto korisnije.

Sociolog Davor Vidaković ističe da ne treba zaboraviti da vrlo često afinitet pojedinca diktira to da li uspeti naći posao ili ne.

– Do posla se danas dolazi teško, mnogi posežu za korupcijom ili drugim metodama. Retko se ulaže u sebe kako bi bili konkurentniji – istakao je Vidaković.

Da je posao sve teže naći i da i oni koji su radili u poslednje vreme sve češće ostaju bez radnog mesta, pokazuju najnoviji podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja krajem jula u BiH je bilo 542.310 osoba. U odnosu na prethodni mesec broj nezaposlenih se povećao za 4.318 osobe.

Izvor EuroBlic