BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je danas da je u prvih šest mjeseci ove godine ukupno oko 1.700 ljudi ostalo bez posla zbog posljedica svjetske ekonomske krize, a da je oko 4.000 zaposleno.

“Mi očekujemo da će udar koji če izazvati gubitak radnih mjesta biti još veći i da će biti još jedan broj preduzeća koja neće moći da održe poslovanje. Zato smo donijeli određene mjere za smanjenja uticaja svjetske ekonomske krize”, rekao je Dodik u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na poslaničko pitanje.

On je dodao da, uprkos činjenici da uticaj svjetske ekonomske krize nije zaobišao RS, Srpska može da bude zadovoljna i da u odnosu na region ima manji broj izgubljenih radnih mjesta.

Premijer RS rekao je da se u Srpskoj već osjećaju i pozitivni efekti fiskalizacije i u budžetu RS i u različitim fondovima, te da bi narednih mjeseci trebalo određene zakonske odredbe izmijeniti kako bi se proces fiskalizacije upotpunio i kako niko ne bi bio izuzet iz ovog procesa.

“Podaci govore da je rast fizičkog obima proizvodnje u prvih pet mjeseci ove godine 16,7 odsto i mi imamo oblasti proizvodnje u kojima bilježimo povećanje i one u kojima imamo pad kao direktan produkt svjetske ekonomske krize”, rekao je Dodik.

On je dodao da i pojedina preduzeća iz metalne industrije ili drugih oblasti, gdje je bilježen pad proizvodnje, danas bilježe oporavak, te izrazio nadu da će se do kraja godine zadržati pozitivni kumulativni trendovi.

Izvor Agencije