BEOGRAD – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik podržao je inicijativu gradonačelnika Užica Jovana Markovića o izgradnji autoputa Požega – Višegrad, za koji bi vlade Srbije i Srpske trebalo da izdvoje 250 miliona evra.

Beogradski dnevnik “Danas” navodi da su Dodik i Marković o inicijativi za gradnju 90 kilometara autoputa razgovarali nedavno u Banjaluci.

Marković i Dodik podržali su prijedlog da trasa autoputa ide od Požege, preko Užica i Kotromana, a potom do Višegrada i dalje do Podromanije.

Predložena je i druga varijanta trase, prema kojoj bi autoput išao od Požege i Užica, preko Bajine Bašte, Fahovića, Han Pijeska do Podromanije.

Dodik smatra da je taj projekat “velika razvojna šansa za Srbiju i za RS, odnosno BiH”.

“Izradnja autoputa obezbjediće realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike, turizma, poljoprivrede, privrede i prekogranične saradnje. To znači da rijeka Drina neće biti mjesto razdvajanja, nego mesto spajanja naroda sa ovih prostora”, rekao je Dodik.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković rekao je da je saobraćajna komunikacija sa Beogradom jedan od najvećih problema u razvoju Užica i Zlatiborskog okruga.

Marković istakao da bi u u martu 2010. godine trebalo da počne izgradnja autoputa Beograd – Požega, te smatra da je to prilika da se pokrene ideja o gradnji putnog kraka od Požege do Višegrada.

Inicijativu gradonačelnika Užica podržao je i Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad.

“Izgradnjom te saobraćajnice, Višegrad će se povezati sa Srbijom, a time će biti bliži i Evropi. Postaćemo i atraktivnija turistička destinacija, jer u turizmu imamo šta da ponudimo, a takva saobraćajnica privući će i strane investitore, a to nije korist samo za Višegrad već i za RS i BiH”, ocijenio je Popović.

Izvor Danas