ISTOČNO SARAJEVO – Postoje svi uslovi i dokumenti da guverner Centralne banke BiH “pusti” novac Međunarodnog monetarnog fonda, koji se nalazi na računu CBBiH, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik rekao da su ispoštovane sve procedure, ali da su sredstva još blokirana jer se u Federaciji BiH ne poštuje dogovor o raspodjeli.

Kaže kako je ranije već sve dogovoreno, a to je da se novac podijeli u omjeru 62 odsto za FBIH, 38 odsto za RS, a da entiteti izdvoje po pola procenta za Brčko Distrikt. Od sume koju treba da dobije FBiH, pola bi išlo u entitetski budžet, a pola kantonima, kazao je Dodik. Prema njegovim riječima, ovakvi omjeri se nalaze i u Pismu namjere MMF-u.

“Za nas je nepotrebno ovo odugovlačenje i ono nepotrebno usložnjava odnose unutar BiH. Na ovaj način BiH gubi i kredibilitet, jer smo tražili hitna sredstva, a sada novac mjesec i po stoji na računu neiskorišten. Problem je što na raspodjelu ovih sredstava čekaju i drugi plasmani, poput novca od EU i drugi”, kazao je Dodik. (Agencije)