BIJELJINA – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da cilj Srpske više nije da bude bolji entitet u BiH, što je ona već sada prema svim ekonomskim pokazateljima, već da bude bolja od Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije.

“Vlada će nastaviti jačanje investicione aktivnosti u RS, zadržati investicije na nivou od 20 odsto BDP. S druge strane, u ovoj godini u RS nema gotovo ni jednog mjesta u kojem se nešto ne gradi od važnih infrastrukturnih objekata”, rekao je Dodik.

        Predsjednik Vlade RS rekao je da svi ekonomski pokazatelji govore da će RS uspjeti da bude samoodrživa, a ako je samoodrživa, onda sutra može biti i održiva.

       Govoreći o svom dosadašnjem mandatu, Dodik je rekao da je bruto društveni proizvod, koji je zatečen na nivou 2005. godine iznosio pet milijardi i 300 miliona KM, dok on sada iznosi osam milijardi i 900 miliona maraka što je, kako je rekao, drastično povećanje.

        “Naravno, ljude suočene dnevnim problemima ne možete usrećiti takvim stvarima, ali analitički gledano moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je urađen ogroman posao, da smo uspjeli, ipak, koliko toliko uspješnije nego drugi da prođemo kroz ono što se zove svjetska ekonomska kriza, koja u posljednoj godini ima negativne efekte na RS “, istakao je Dodik izrazivši uvjerenje da će Vlada, mjerama koje je preduzimala i koje preduzima, dati novi impuls tako da će RS biti bolja nego drugi.

        Govoreći o industrijskoj proizvodnji, Dodik je rekao da je ona prošle godine bila 19 odsto veća nego 2008., zahvaljujući rehabilitovanju Rafinerije nafte u Brodu, dok je u FBiH pala za 11 odsto što govori o dramatičnom jazu koji se pojavljuje u sektoru industrijske proizvodnje.

        “Danas smo održivi po svim ovim makroekonomskim pokazateljima. Naš program je jasan i on je usmjeren ka ekonomskom jačanju. Privatizacija koju smo radili obezbijedila je materijalne pretpostavke za našu političku održivost”, istakao je Dodik.

Izvor Agencije