BANJALUKA – Vlada RS odlučna je da ne raskine, već da održi ugovor o prodaji dijela državnog kapitala banjalučke Robne kuće “Boska” konzorcijumu “Delta-Zekstra” iz Srbije, potvrdio je premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da je tim povodom imao susret sa rukovodstvom ”Delta-Zekstre” na kome je dogovoreno da se sačini aneks ugovora koji će predvidjeti da Vlada RS obezbijedi logistiku u vezi sa pravnim tumačenjem i pravnim odnosima za određene prostore u ”Boski”, a da kupac sam otpočne da rješava to pitanje.

Premijer RS rekao je da će aneks ugovora biti potpisan u petak, 15. maja, ili najkasnije u ponedjeljak, 18. maja, a nakon sedam dana od potpisivanja biće uplaćeno tri miliona evra za državni kapital i otpočeti isplata radnicima svih obaveza proisteklih iz ugovora.

“To je za radnike Boske daleko bolja varijanta nego da su išli na realizaciju Protokola Vlade RS, gdje su određene obaveze u ugovoru redukovane, tako da je ovo za njih daleko bolje rješenje”, istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je dodao da se u međuvremenu nije pojavio nijedan subjekt koji bi kupio Robnu kuću ”Boska”, znajući koliki je taj problem.

Konzorcijum “Delta-Zekstra” je u oktobru prošle godine potpisao sa Vladom RS ugovor o kupovini 58 odsto državnog kapitala “Boske” za tri miliona evra.

Nakon što je 26. marta istekao i drugi produženi rok za uplatu sredstava, konzorcijum ”Delta-Zekstra” saopštio je da nije u mogućnosti da realizuje poslovne planove za “Bosku” sve dok ne bude postignut dogovor o otkupu najatraktivnijih poslovnih prostora i da očekuje da Vlada RS doprinese prevazilaženju ovog problema.

Robna kuća “Boska” u Banjaluci ima 237 radnika. Privatnici koji iznajmljuju prostor duguju robnoj kući 1.193.000 KM.

Izvor Agencije