BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je RS u okviru saradnje sa Srbijom obezbijedila određene garantovane količine gasa, te dodao da zajednički treba da se gradi krak gasovoda prema Srpskoj.

“To je veoma dinamično u posljednje vrijeme, jer sam imao priliku da sa predsjednicima Srbije Borisom Tadićem i Rusije Dmitrijem Medvedevim usaglasim da se RS integralno posmatra sa stanovišta gasa i privrede”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Savjeta za saradnju RS i Srbije.

On je istakao da je gasni sektor RS u konekciji sa Srbijom i njenom gasnom privredom, te dodao da RS u tom pogledu dijeli sudbinu takvih projekata.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je novinarima da Srbija računa na “Južni tok” naftovoda, te da je to samo pitanje dinamike predviđenih radova.

“Mi ne možemo da spekulišemo kada će to biti, ali u svakom slučaju ako dođe do pomeranja mi ćemo o tome biti obavešteni”, rekao je Cvetković.

On je dodao da će Srbija obezbijediti i krak prema Republici Srpskoj, poručujući da Srbija ima ozbiljne planove za širenje tzv. skladišta gasa čime će se na bazi postojećih izvora snabdijevanja gasa imati i veće količine gasa nego što ih sada može koristiti.

Izvor Agencije