Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.05 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 104 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 139.55 na 139.25 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula na 1.0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1.0720 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.64 posto, na 75.80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.61 posto, na 71.30 dolara.

Pali kineski izvoz i uvoz
Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno jer su ulagače zabrinuli podaci o znatnom padu kineskog izvoza i uvoza, što ukazuje na slabost kako domaće tako i inostrane potražnje.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7.00 sati u plusu 0.3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks pao 1.1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.1 i 1.2 posto.

Na tržištima vlada oprez jer su ulagače zabrinuli podaci o znatnom padu kineskog izvoza i uvoza, što ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede.

Izvoz je u maju pao 7.5 posto na godišnjem nivou, znatno više nego što su analitičari očekivali, što ukazuje na slabljenje inostrane potražnje.

Na slabost domaće potražnje ukazuje, pak, podatak da je uvoz pao 4.5 posto na godišnjem nivou, manje nego što se očekivalo.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će kineske vlasti uvesti nove podsticajne mjere, s obzirom na to da se privreda ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid-mjera.

Pad australske privrede
U fokusu ulagača je i podatak da je australska privreda u prvom tromjesečju porasla 2.3 posto na godišnjoj razini, najsporije u godinu i pol dana.

Posljedica je to povećanja kamata australske centralne banke na najviše razine u 11 godina jer na taj način monetarne vlasti nastoje suzbiti inflaciju.

Podršku tržištima ipak pruža jučerašnji blagi rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0.03 posto, dok je S&P 500 porastao 0.24, a Nasdaq indeks 0.36 posto.

Tako su indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

Čekaju se vijesti o kretanju inflacije u SAD
Ulagači ne žele rizikovati dok ne vide nove vijesti o kretanju inflacije u SAD, koje bi mogle uticati na odluke čelnika američke centralne banke na sjednici iduće sedmice.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u maju blago pale na mjesečnom nivou, no temeljna stopa inflacije vjerojatno će ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će čelnici američke centralne banke na sjednici iduće sedmice ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u junu, u julu još jednom povećati kamate. (Index)