SINGAPUR  – Obnovljena zabrinutost tržišnih aktera za kineski sektor nekretnina i oprez u pogledu predstojećeg izvještaja o američkom tržištu rada, nastavili su da pružaju podršku dolaru kao sigurnom utočištu u vremenima neizvjesnosti, pa se i danas trguje blizu prošlonedjeljnog rekordnog nivoa.

Dolar je prošle sedmice zabilježio 14-mjesečni maksimum prema evru i 19-mjesečni najviši nivo prema jenu, jer ulagači računaju da bi SAD mogle da podignu kamatne stope prije drugih velikih ekonomija.

Evro je potonuo na 1,1598 dolara, što je nedaleko od najnižeg nivoa zabilježenog prošle nedjelje od 1,1563 dolara. Jen je registrovao malu promjenu na 111,065 jena za dolar, dok je kineski juan oslabio na trgovanju u Hong Kongu za oko 0,3 procenta, izvještava Rojters.

Na hongkoškoj berzi je obustavljeno trgovanje akcijama posrnulog kineskog građevinara “Evergrandea” zbog prodaje polovine njegove jedinice za upravljanje imovinom firmi Hopson divelopment, što je izazvalo strah na tržištu da bi eventualni krah ove kompanije mogao dodatno da uspori kinesku ekonomiju i povuče naniže i globalni rast.

Indeks američkog dolara prema korpi valuta ojačao je za 0,08 odsto na 94,029 poena.

Osim problema “Evergrandea”, izvještaj CNBC-a od petka u kojem se navodi da će američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai danas objaviti da se Kina ne pridržava trgovinskog sporazuma SAD-Kina, takođe je doprinIo jačanju dolara, posebno u odnosu na juan.

Kineska tržišta danas zatvorena zbog praznika 

Na berzama se očekuje da će predstojeći američki podaci pokazati nastavak poboljšanja situacije na tržištu rada, pri čemu se u prosjeku predviđa da je u septembru otvoreno oko 460.000 novih radnih mjesta, što je dovoljno da Federalne rezerve ostanu pri namjeri o otpočinjanju smanjenja kupovine obveznica do kraja godine.

Britanska funta, uprkos blagom jačanju u petak, nije nadoknadila oštar prošlonedjeljni pad i trguje se na otprilike nepromijenjenom nivou od 1,3540 dolara, kao minule sedmice. (Tanjug)