SARAJEVO – Proizvođači piva iz BiH najavilu su pokretanje tužbe protiv države BiH zbog dugogodišnjeg vođenja “nedomaćinske politike favorizovanja uvoznih piva, na štetu domaće proizvodnje” i tražiće odštetu od nekoliko desetina miliona KM.

Kako je saopšteno iz Grupacije pivara BiH, na ovaj način su proizvođači piva u BiH oštećeni za nekoliko desetina miliona KM, a skoro za isti iznos i budžeti državnih institucija.

Predstavnici pet pivara iz BiH – Banjalučke, Bihaćke, Sarajevske, Tuzlanske i Grudske tražiće da razgovaraju sa predstavnicima stranaka koje bi trebalo da formiraju vlast, kako bi potencirali na stavu da Savjet ministara “odgovorno i hrabro mora iznalaziti personalna rješenja u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi se izbjegla mogućnost da ministri favorizuju proizvodnju piva iz uvoza, gušeći domaće proizvođače”.

U saopštenju se navodi da je Grupacija pivara zatražila od vladajućih struktura u BiH da se uspostavi sistem kontrole kvalitete uvoznih piva, koja vrlo često sa niskim ili zabrinjavajuće lošim kvalitetom, niskom cijenom, obaraju prodaju kvalitetnih domaćih vrsta piva.

Pivari su zatražili rigoroznije kontrole uvoza, jer se prilikom uvoza kontingenta piva iz susjednih zemalja prikazuje nevjerovatno niska cijena, koju je nemoguće postići, a na osnovu nje se kreiraju carinske i poreske dažbine, te ukazali da samo na ovoj razlici država BiH gubi milione KM godišnje.

Ranije su pivari iz BiH saopštili da je prošle godine u BiH uvezeno 12 000 šlepera piva, ili oko 1,4 miliona hektolitara piva, što zadovoljava 60 odsto potreba BiH za pivom, a da je u istom periodu proizvodnja piva u BiH smanjena za osam odsto u poređenju sa prosjekom prethodne tri godine.

Izvor Agencije