BANJALUKA – Na račune 94 preduzeća u Republici Srpskoj leći će ukupno dva miliona KM za podršku investicionim projektima u uslovima poslovanja izazvanim pandemijom virusa korona, kazao je danas Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

Dodao da je na javni poziv za dodjelu sredstava privrednim subjektima za podršku investicionim projektima koje je raspisalo Ministarstvo privrede i preduzetništva RS bilo prijavilo 138 preduzeća.

“Javni poziv se odnosio, prije svega, na nabavku novih tehnologija i nove ili korištene opreme koja nije starija od 12 godina za prerađivačku industriju iz nadležnosti Ministarstva, a sredstva od dva miliona KM za dva programa biće isplaćena putem Kompenzacionog fonda RS”, rekao je Petričević.

Dodao je da su za iste namjene u budžetu ovog ministarstva za 2021. godinu predviđena četiri miliona KM, a javni poziv bi trebalo da bude sproveden u prvom kvartalu, te je pozvao privrednike da iskoriste to pravo.

Dodao je da je cilj mjera Vlade Republike Srpske da se zadrži zaposlenost u Srpskoj u ovoj godini.

“Jedan od ciljeva je i privredne subjekte u Srpskoj učiniti što otpornijim i uspješnijim i da, nakon što se okonča pandemija virusa korona, spremniji izađu na nova tržišta”, kazao je Petričević.

Đorđe Gajić, direktor firme “Elgrad” iz Teslića, rekao je da ova firma, koja posluje u oblasti drvoprerade, odnosno proizvodnje masivnog namještaja od punog drveta, godinama ulaže u razvoj novih tehnologija te da su u proteklih pet godina uložili oko četiri miliona KM vlastitih sredstava.

Dodao je da je projekat ove firme, za koji su konkurisali, vrijedan oko 400.000 KM, a resorno ministarstvo im je pomoglo iznosom od 24.000 KM.

“Ovaj iznos sigurno nije dovoljan, ali mnogo će značiti u ovim teškim vremenima, kao jedan vid podrške u našem radu”, kazao je Gajić.

Da je svaka podrška, posebno ona koja stiže u vrijeme svjetske krize, privrednicima i te kako značajna, saglasana je i Maja Arsenović iz tekstilne firme “Pčelica Maja” iz Bileće, koja je rekla da je ova firma kandidovala projekat vrijedan 54.000 KM, a da će na račun leći 17.000 KM.

“To je za nas od izuzetne važnosti, jer smo mi taj projekt već započeli. Naš jedini cilj je bio da sačuvamo radna mjesta. Preusmjerili smo svu svoje energiju te tako iz 2020. godine izlazimo sa svim radnicima i s uspješnim poslovanjem. Nadamo se da ćemo uspjeti i u ovoj godini da to ostvarimo”, kazala je Arsenovićeva.

Duško Todorović, predstavnik firme “Tehnosint” iz Laktaša, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih metalnih konstrukcija, zahvalio je Vladi RS i Ministarstvu za podršku pri nabavci nove opreme.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće je u kandidovani projekat uložilo oko 120.000 KM bez PDV-a, dok je podrška Ministrarstva oko 36.000 KM.

“Značajan dio svojih proizvoda plasiramo na evropsko tržište, a suština u ovim kriznim vremenima je da sačuvamo broj radnika i da u narednom periodu unaprijedimo naše poslovanje”, zaključio je Todorović. (Nezavisne)