BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić tvrdi da se Vlada RS sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije obavezala da će smanjiti plate budžetskih korisnika, ne isključujući mogućnost da će do kraja godine doći do smanjenja plata.

“Nismo preuzeli tu obavezu, a čak ni u pismu namjera nema govora o smanjenju plata. Preuzeli smo obavezu da usaglasimo naknade na svim nivoima i da kroz određene revizije izvršimo uštede oko 12 miliona KM, ali nismo preuzeli obavezu smanjenja plata”, istakao je Džombić.

Džombić je rekao da su, bez obzira na to, sa predstavnicima sindikata prije dva mjeseca počeli pregovori o određenom smanjenju plata koje bi bilo oročeno do kraja godine.

“Nismo još postigli sporazum, ali se nadamo da ćemo naići na razumijevanje i da ćemo do kraja godine ići sa određenim smanjenjem plata”, naglasio je ministar finansija RS.

On je rekao da RS ima mnogo bolju ekonomsku situaciju od Federacije BiH, Hrvatske, Srbije i da želi to i da zadrži.

Džombić je rekao da ga nisu pogodili prošlonedjeljni zvižduci opozicije kada je u parlamentu RS usvajan rebalans budžeta, ističući da takvo ponašanje samo pokazuje njihovu nervozu i nemoć, odnosno nedostatak argumenata za bilo kakvu ozbiljnu kritiku.

“Opozicija je izgleda priželjkivala da ćemo rebalansom predložiti smanjenje plata, penzija i invalidnina i da će Vlada upasti u velike probleme i suočiti se sa velikim buntom. Kada su vidjeli da od toga nema ništa, ostali su bez argumenata za kritiku, razljutili se i uzeli pištaljke u ruke”, pojašnjava Džombić.

Džombić je rekao da ne razmišlja o ostavci, pogotovo kada takvi zahtjevi dolaze od opozicije, zaključujući da ga na funkciju ministra finansija RS nije predložila opozicija, već premijer RS Milorad Dodik i SNSD.

Izvor Press RS