BANJALUKA – Ministar finansija RS Aleksandar Džombić potvrdio je da će prva tranša stend baj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), od 200 miliona evra, biti operativna početkom jula ove godine.

On je na konferenciji za novinare istakao da će druga tranša, od 170 miliona evra, biti odobrena u decembru nakon ispunjenja uslova dogovorenih sa MMF-om, dodajući da bi treća tranša, od 25 miliona evra, trebalo da bude odobrena u martu naredne godine.

Džombić je precizirao da je aranžman namijenjen za pokrivanje ino-duga i da će prvu tranšu RS iskoristiti za tu namjenu, a sljedeće tranše za kapitalna ulaganja.

“RS je u ovim pregovorima dala i pokazala potpuni doprinos da se aranžman usvoji i nismo insistirali da zajednički organi naprave rebalans budžeta”, rekao je Džombić.

On je dodao da je RS već predala MMF-u program ušteda za 2009. godinu, precizirajući da će uštede biti napravljene na planu materijalnih troškova i grantova, neproduktinih ulaganja i strukturalne reforme.

Džombić je naglasio da je RS već izvršila određene uštede koje su u skladu sa mjerama Vlade RS za prevazilaženje svjetske ekonomske krize.

Govoreći o uslovima MMF-a, Džombić je rekao da će Vlada RS uspjeti da do juna usvoji rebalans budžeta, ali nije mogao precizirati o kojem se iznosu radi, navodeći “da će u svakom slučaju do 70 miliona KM budžet ići naniže”.

Džombić je podsjetio da je sa MMF-om potpisan sporazum kojim će BiH biti odobreno 1,2 miliona evra, navodeći da jedna trećina pripada RS, a dvije trećine BiH.

Na pitanje da li je RS dobila novac od sukcesije, Džombić je odgovorio potvrdno i rekao da je iznos od 52 miliona KM odobren i da za dva dana za sukcesiju treba da se isplati još sedam miliona KM.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da }e za Vladu biti izazov uštedjeti 146 miliona KM kako su dogovorili članovi Fiskalnog savjeta BiH sa delegacijom MMF-a

Komentarišući dogovor koji su u Sarajevu postigli članovi Fiskalnog savjeta BiH sa delegacijom MMF-a, Kasipović je istakao da je Vlada RS u protekle tri godine pokazala da može i zna naći odgovor na niz delikatnih pitanja, i izrazio uvjerenje da će bez većih potresa odgovoriti i na ovaj izazov.

Izvor Agencije