BRISEL – Protekcionizam trgovinske politike mogao bi povećati, prije nego smanjiti trgovinski deficit zemlje koja odluči da je sprovodi, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke. (ECB)

Želeći da smanji veliki trgovinski deficit, kabinet novog američkog predsjednika Donalda Trumpa predložio je niz protekcionističkih mjera, poput novih uvoznih carina.

Bijela kuća takođe želi da preispita odnose s pojedinim trgovinskim partnerima, uključujući ključne – Njemačku i Kinu, koje više izvoze u SAD no što iz te zemlje uvoze.

Na sastanku G20 prošlog vikenda Amerika nije željela da potvrdi načelo otvorene i slobodne trgovine, potpirivši bojazni da će globalna trgovina pretrpjeti ozbiljan udarac.

Autori ECB-ove analize, objavljene u redovnom ekonomskom biltenu, smatraju da aktualno stanje traži suprotan pristup.

Tvrde tako da liberalizacija globalne trgovine i uvoz jeftinijih intermedijarnih proizvoda poboljšavaju konkurentnost i pomažu kompanijama da zadrže prednost u odnosu na međunarodnu konkurenciju. Takođe podižu izvoz matične zemlje, podsjećaju u ECB-u.

“Usvajanje mjera koje pomažu inovacije i smanjuju protekcionističke barijere moglo bi poboljšati konkurentnost”, stoji u dokumentu ECB .

“Multilateralne inicijative usmjerene na liberalizaciju trgovine i finansija mogle bi takođe smanjiti spoljne neravnoteže određene ekonomije”, dodaju autori.

U istraživanju se takođe posredno odbacuje tvrdnja američkog kabineta da se zemlje s velikim viškovima u bulansu plaćanja možda služe nepoštenim trgovinskim praksama.

Autori tvrde da će zemlje zapravo smatrati svoju prednost u odnosu na konkurenciju privremenom i postupati oprezno, jer će očekivati da će drugi liberalizovati trgovinu kako bi bili efikasniji i kako bi ponovo postali konkurentni.

“Stoga, da bi se s vremenom uspostavila ravnoteža potrošnji, dio povećanog prihoda u domaćoj ekonomiji stavljaće se na stranu, što će pak poboljšati stanje u bilansu plaćanja”, objašnjavaju u ECB-u.

Ako određena zemlja smatra da je trajno osigurala prednost u odnosu na konkurenciju, bilans plaćanja vjerovatno će se pogoršati jer će potrošnja i uvoz rasti kako bi se približili prihodima, napominju. (Bankar.me)