FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) upozorila je danas na rastuće rizike po finansijsku stabilnost svih, počev od banaka do vlada i domaćinstava, pošto ekonomski izgledi postaju sve tmurniji dok se zvaničnici bore sa rekordnim stopama inflacije.

Pritisak troškova života nagriza sposobnost ljudi da servisiraju dugove, a pogoršani izgledi privrednog rasta u Evropi ugrožvaju korporativne profite, objavila je ECB danas u svom izvještaju o finansijskoj stabilnosti, prenosi agencija “Blumberg”.

U dokumentu se ukazuje na potencijalne opasnosti za javne finansije jer se vlade pojačano zadužuju kako bi ublažile uticaj energetske krize, i upozorava na dalji pritisak na pad cijena akcija.

Dodaje se takođe da bi cijene nekretnina mogle da dostignu vrhunac nakon višegodišnjeg uspona.

„Građani i kompanije već osećaju posljedice rastuće inflacije i usporavanja ekonomske aktivnosti. Naša procjena je da su rizici po finansijsku stabilnost povećani, dok tehnička recesija u evrozoni postaje sve vjerovatnija“, izjavio je potpredsjednik ECB Luis de Gindos.

Kombinacija rasta cijena i smanjenja proizvodnje izazvana ruskim ratom u Ukrajini predstavlja izazov za kreatore politike, kao i za investitore. ECB je pokrenula najagresivniji ciklus podizanja kamatnih stopa u svojoj istoriji kako bi spriječila da se inflacija ukorijeni, uprkos naziranju ekonomskog pada evrozone.

Centralna banka 19-članog valutnog bloka će nastaviti da povećava kamate i da smanjuje portfelj obveznica od 5,0 biliona evra (5,2 biliona dolara) u svom bilansu.

Rizična imovina ostaje „kolebljiva zbog neizvesne putanje inflacije“, monetarne politike i ekonomskih kretanja, napominje ECB, dodajući da vrijednost nekih akcija, uključujući američke, „još izgleda nategnuto s obzirom na fundamente“ – čak i poslije velikih korekcija.

„Vrlo je teško postići finansijsku stabilnost bez stabilnosti cijena“, rekao je de Gindos novinarima u Frankfurtu, prenosi njujorška agencija.