BERLIN – Njemački lanac supermarketa “Edeka” odustaje od prodaje proizvoda Koka-Kole, nakon što je ta kompanija povećala cijene.

Njemačka punionica Koka-Kole povećala je cijene uz obrazloženje da su veći troškovi energije, a “Edeka” je poručio da ne prihvata poskupljenje i da više neće kupovati pića te kompanije.

Uskoro bi, zbog toga, iz rafova lanca “Edeka” mogli da nestanu Koka-Kola, Fanta, Sprajt.

Punionica Koka-Kole u Nemačkoj najavila je u julu da će od septembra povećati cijene svih svojih proizvoda i to u višem jednocifrenom postotku.

“Namirnice ne smiju postati luksuzna roba”, poručio je šef “Edeka” Markus Mosa, na šta je Koka-Kola saopštila da neće više snabdijevati taj lanac.

Ovo nije prvi put da se “Edeka” sukobila sa jednim proizvođačem robe koju prodaje.

Trenutno se “Edeka” spori sa američkim koncernom “Mondelez“ u vezi cijena, prenosi “Handelsblat”, jer je čokolada “Milka” u pojedinim zemljama ponuđena po mnogo povoljnijoj cijeni.

Duže od godinu dana “Edeka” u svojim prodavnicma nema ni sokove „Granici“ ili „Hohes C“, pošto se spori sa proizvođačem.

U sporu sa “Pepsico” je “Edeka” cijelu paletu proizvoda američkog koncerna uklonila iz svog asortimana, uključujući Pepsi, i to sve do proljeća, kada je postignut dogovor o daljoj saradnji.

(Tanjug