FRANKFURT – Ekonomski oporavak Evrope uhvatio je zamah s većim rastom, znatnim povećanjem inflacije i padom nezaposlenosti na višegodišnji minimum.

Evropski zavod za statistiku Eurostat saopštio je danas da je inflacija na godišnjem nivou u januaru bila 1,8 odsto, u odnosu na 1,1 odsto mjesec dana ranije, što će vjerovatno ohrabriti kritičare koji smatraju da je vrijeme da Evropska centralna banka (ECB) obustavi program stimulativnih mjera, pokazuju objavljeni podaci.

Cilj ECB-a već duže vrijeme je bio da podigne inflaciju na nešto ispod dva odsto, zbog čega je pokrenula obiman program podsticaja.

Eurostat je naveo da je privredni rast u 19 zemalja koje koriste evro u posljednjem kvartalu 2016. bio 0,5 odsto, malo veći nego u prethodna tri mjeseca, kada je bio 0,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti je u decembru pala na 9,6 odsto, najniži nivo od maja 2009. godine, prije nego što su finansijski problemi Grčke izazvali dužničku krizu širom evrozone.

Veći rast i manja nezaposlenost vjerovatno će ohrabriti pristalice Evropske unije i evra, posebno u ovoj godini kada su u uzletu nacionalističke i populističke evropskeptične snage. Izbori će biti održani u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i možda Italiji.

Inflacija, međutim, može zadati glavobolju šefu ECB-a Mariju Dragiju, pošto će dati snagu argumentima kritičara, posebno iz Njemačke, koji kažu da je vrijeme da se okončaju podsticaji.

ECB je drži referentnu kamatnu stopu na nuli i otkupljuje državne i korporativne obveznice svježe štampanim novcem s ciljem da se inflacija u evrozoni pomakne na nešto ispod dva odsto. Kritičari, međutim, kažu da podsticaji ECB-a štete štedljivim, dok pomažu prezaduženim vladama.

Dragi zasad ne pokazuje znake da je spreman da odustane od podsticaja. On navodi da je rast inflacije posljedica nestabilnih cijena nafte, a ne osnovnih inflatornih pritisaka poput rasta plata. Osnovna inflacija, kada se isključe nestabilne cijene hrane i nafte, ostala je na 0,9 odsto gdje je već mesecima.

Oporavak evropske privrede i dalje neujednačen

Nezaposlenost u Njemačkoj je, zahvaljujući snažnom izvozu i domaćoj potražnji, na 3,9 odsto, navodi Eurostat. S druge srane u Grčkoj, prema posljednjim podacima iz oktobra, nezaposlenost je na 23 odsto. U Španiji je zabilježen snažan oporavak, ali je nezaposlenost na 18,4 odsto, mada je to značajan pad u decembru s 20,7 odsto. (Agencije)