BERLIN – Ekstremne vremenske prilike izazvane klimatskim promjenama mogle bi da koštaju Njemačku do 900 milijardi evra kumulativne ekonomske štete do sredine vijeka, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni danas.

Studija koju su uradile kompanije za ekonomska istraživanja “Prognos” i “GVS” i njemački Institut za ekološka i ekonomska istraživanja, dolazi u trenutku kada Berlin radi na strategiji prilagođavanja klimi koju će uskoro predstaviti Ministarstvo životne sredine.

U toku su i debate u vladajućoj koaliciji o tome kako bi Njemačka mogla da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte u sektorima kao što su transport i građevinarstvo, kako bi postala neutralna po pitanju ugljenika do 2045. godine.

Studija pokazuje da bi ekstremne vrućine, suše i poplave mogle koštati između 280 i 900 milijardi evra u periodu između 2022. i 2050. godine, u zavisnosti od stepena globalnog zagrijavanja.

Troškovi uključuju gubitak poljoprivrednih prinosa, oštećenje ili uništenje objekata i infrastrukture usljed jakih kiša i poplava, oštećenje tokom transporta robe i uticaj na zdravstveni sistem.

Studija nije uzela u obzir nefinansijsku štetu kao što su zdravstvene tegobe, smrtni slučajevi od vrućine i poplava i gubitak biodiverziteta.

Ekstremni vremenski događaji zbog klimatskih promjena već su koštali Njemačku najmanje 145 milijardi evra između 2000. i 2021. godine, od čega je 80 milijardi bilo samo u posljednjih pet godina, uključujući poplave 2021. godine u pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Rezultati studije pokazali su da bi se mogući troškovi štete mogli u potpunosti smanjiti mjerama prilagođavanja klimi, kao što je skladištenje ugljenika, ako su klimatske promjene blage, pokazala je studija.

Prema objavljenoj studiji, oko 60 do 80 odsto troškova moglo bi biti pošteđeno ili sačuvano takvim mjerama u zavisnosti od toga koliko bi se klima promijenila.

U studiji se ne pominje koliko bi mjere prilagođavanja klimi mogle koštati saveznu i državnu vladu. (Agencije)