SARAJEVO  – Privredna komora FBiH je s predstavnicima “ZhiDou Cenntro SCH Adria”, svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija (Volvo, Daimler i Lotus) otvorila brojne teme, te je već na pomolu realizacija aktivnosti “električno vozilo ZhiDou i na ulicama BiH”.

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Auto Group, holdinga u privatnom vlasništvu, suvlasnika Volvo Cars, Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije “Black Cabs”. ZhiDou je proizvođač isključivo električnih vozila i sestrinska kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars.

Električno vozilo D2 na kineskom je tržištu najprodavanije, a na svjetskom tržištu peto je najprodavanije električno vozilo poslije vodeće Tesle. Osim toga, razvojni brend kompanije Geely Holding ima potpuno učešče i u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro, koju obilježava serija Metro i Metro II.

“Usljed velikog zagađenja zraka, elektromobilnost, električna vozila, e-skuteri, e-bicikli u cijelom svijetu ne predstavljaju više samo trend, već neminovnost. Slična situacija je i s BiH i zagađenjem kojim se suočavamo naročito u zimskom periodu. Nažalost, velika otežavajuća okolnost predstavlja nedostatak poticaja pri kupovini električnih vozila, zakonska regulativa, nerazvijena infrastruktura, kao i nedovoljna informisanost, te strah od neopoznatog. Na sve ove prepreke u razvoju elektromobilnosti u BiH, Privredna komora FBiH nastoji djelovati kako edukativno tako i prema nadležnim institucijama u cilju izmjene zakonske regulative kao prve instance za razvoj elektromobilnosti u BiH”, navodi Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Dodaje da istovremeno električna vozila u BiH treba posmatrati kao novu poslovnu priliku,  kako za proizvođače komponenti automobilske industrije, tako i za privrednike u pogledu uštede troškova službenih vozila, njihove rentabilnosti, ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti kao glavnih aduta u odnosu na dosadašnji vid vozila na fosilna goriva.

“Od iznimnog značaja bi naročito bili poticaji za električna vozila teretnog programa, privrednicima koji se bave transportom roba široke potrošnje, zbog višestruko niže cijene pogonskog goriva, čime bi se dugoročno gledajući mogle ostvariti uštede u odnosu na trenutno korištenje prevoznih sredstava na benzin i dizel. Stoga mi je iznimno drago da će tržište BiH uskoro biti obogaćeno električnim vozilom ZhiDou kompanije Geely Holdinga zahvaljujući intenciji kompanije ZhiDou Cenntro Balkan kao ekskluzivnog distributera za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, dodaje Jašarspahić.

ZhiDou je dizajniran u Italiji, proizveden u Kini i u stalnom razvoju, uz karakteristike udobnosti gradskog automobila sa jedinstvenim prednostima performansi električnog vozila.