BANJALUKA – “Elektroprivreda RS” (ERS) i Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE Gacko) obavijestili su Banjalučku berzu da su primili dopis Međunarodne trgovinske komore (ICC) u kojem su obaviješteni da je “Češka elektroprivreda” (ČEZ) podnijela tužbu protiv ERS i RITE Gacko.

Nekoliko mjeseci nakon najave ČEZ da će zatražiti međunarodnu arbitražu zbog 1,4 milijarde evra vrijednog, a nerealizovanog ulaganja u RITE Gacko, te upornog ponavljanja zvaničnika RS i ERS da je ta mogućnost malo vjerovatna, ovo je prva zvanična potvrda ozbiljnosti ČEZ-ovih namjera da dobije odštetu za, kako tvrde, izgubljenu dobit i ulaganje u projekat.

ERS u obavještenju ističe da su 27. maja zaprimili dopis Svjetske poslovne organizacije – Sekretarijata Međunarodnog suda za arbitražu u čijem prilogu je zahtjev za arbitražtu, gdje je kao tužilac označen ČEZ, a prvooptuženi ERS i RiTE Gacko.

„Ova arbitraža obuhvata spor nastao iz i u vezi Ugovora o implementaciji od 16. maja 2007. godine. Dostavom Zahtjeva za arbitražu od strane Sekretarijata Suda pokrenut je arbitražni postupka pred Međunarodnim sudom za arbitražu“, navodi se u obavještenju ERS.

Prema nezvaničnim informacijama odštetni zahtjev ČEZ-a iznosi oko 60 miliona evra, ne računajući kamate u toku trajanja arbitraže.

Česi su početkom ove godine saopštili da se povlače iz projekta s ERS-om u Gacku, procijenjene vrijednosti oko 1,4 milijarde evra, navodeći da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću “Nove elektrane RS”. Oni optužuju ERS da nije učinila ništa na realizaciji projekta izgradnje nove termoelektrane u Gacku, planirane snage 660 megavata, najavljujući podnošenje zahtjeva za naknadu štete.

Izvršni direktor ČEZ-a Danijel Beneš nedavno je izjavio da ne isključuje da će zbog propalog projekta u Gacku pribjeći međunarodnoj arbitraži.

Slobodan Puhalac, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, izjavio je 21. maja da ga ne iznenađuje pokretanje aktivnosti ČEZ-a koje prethode arbitraži po pravilima Međunarodne trgovinske komore u Parizu.

“To je korak koji smo mogli da očekujemo bez obzira na razgovore koji su cijelo vrijeme bili vođeni sa češkim partnerom. Naši pravni timovi su se pripremali za svaki od mogućih scenarija, pa i ovaj koji se odnosi na pokretanje arbitraže”, rekao je Puhalac ističući da su šanse RS u tom sporu “pravno vrlo utemeljene”.

On kaže da su na posljednjem sastanku sa ČEZ-om dali niz prijedloga koji vode u pravcu realizacije projekta u Gacku i pokazali da su, uprkos svemu, spremni za razgovore koji neće ugroziti interese partnera i RS.

Branislava Milekić, generalni direktor ERS, ocjenila je tada da arbitraža nije najbolji put za rješavanje spornih pitanja, ali ukazuje da se njihov pravni tim, koji čine i iskusni spoljni advokati, pripremao i za tu varijantu.

U Upravi ERS su prije dobijanja zvaničnog dopisa Međunarodnog suda za arbitražu, tvrdili da je dogovor moguć i nakon pokretanja arbitražnog postupka, navodeći da su im kao alternativno rješenje predložili sporazum o dokapitalizaciji RiTE Gacka.

“Ukoliko ČEZ, ipak, pokrene arbitražu i odbije našu inicijativu za mirno rješenje, iskoristićemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo zaštitili osnovne interese ERS, RiTE Gacka, potrošača i RS”, rekla je tada Milekićeva.

Izvor Capital.ba