BANJALUKA – Energetski i finansijski sektor RS imaju najveće šanse da se izvuku iz krize, te trenutno trpe njene manje posljedice nego građevinska, drvna i metalska industrija, rekao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Goran Račić.

Prema njegovim riječima, za razliku od tekstilne i kožarske industrije, koje trenutno najviše osjećaju posljedice svjetske ekonomske krize i imaju problema sa likvidnošću i održavanjem proizvodnje, energetski i finansijski sektor RS za sada su u mnogo boljoj poziciji.

“Izdvojio bih i prerađivačku industriju, koja uz državne podsticaje ima solidne šanse da manje osjeti posljedice krize. Vidimo da je ove godine zasijano gotovo isto poljoprivrednih kultura kao i prethodnih godina, što je, takođe, pozitivno”, rekao je Račić.

U SWOT-u ističu da slabiji oporavak pojedinih privrednih oblasti u RS “koči” usporeno kreditiranje privrede.

“Preduzeća su zbog toga već sada nelikvidna i ne mogu da izvršavaju svoje obaveze prema dobavljačima i bankama”, istakao je Račić.

On smatra da bi oporavak privrede RS mogao da uslijedi tek nakon što budu sprovedene započete reforme.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, prerađivačka industrija u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila je rast proizvodnje od 31,3 odsto.

Izvor Glas Srpske