LONDON – Britanska funta je danas u padu prema dolaru i evru, jer eskalacija tenzija između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije ugrožava šanse za postizanje trgovinskog sporazuma između dve strane narednih meseci.

Funta je pala za oko 0,9 posto prema američkom dolaru, na 1,3165 dolara uoči početka sutrašnje nove runde trgovinskih pregovora između Londona i Brisela, prema podacima sa valutnih berzi u realnom vremenu sa portal televizije CNBC.

U odnosu na evro, britanska valuta je oslabila za 0,8 procenata, na 89,8 penija.

Na ovakav trend kretanja funte uticalo je zaoštravanje odnosa između dvije strane nakon što je objavljeno da Britanija navodno planira da u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o Bregzitu koji je potpisala sa EU u januaru.

CNBC tvrdi da je riječ o dva pitanja koja bi mogla da izbace iz kolosijeka trovinske pregovore, a koja se tiču razlika u stavovima o državnoj pomoći i ribarstvu.

Neimenovani evropski diplomata je izjavio za Rojters da poštovanje potpisanih sporazuma predstavlja jedan od osnovnih principa međunarodnog prava i da bi, ukoliko bi Velika Britanija odlučila da ne poštuje svoje međunarodne obaveze, to narušilo njen ugled u svijetu.

Drugi diplomata EU, koji je takođe zahtijevao da ostane anoniman, rekao je da je, ukoliko Velika Britanija ne bude pravilno primjenjivala sporazum o Bregzitu i poštovala svoje obaveze, za njega nezamislivo da EU sa tom zemljom zaključi sporazum o trgovini.

Britanski javni servis BBC javlja da se očekuje da će premijer Boris Džonson reći da bi, ukoliko do 15. oktobra ne bude postignut trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije, obe strane trebalo to da “prihvate i krenu dalje”. (Tanjug)