SARAJEVO – Evropska unija saopštila da je BiH prekršila regionalni trgovinski sporazum i svoje obaveze prema bloku usvajanjem zakona koji štiti domaću proizvodnju, saopšteno je na sajtu “EUbiznis”.

“To je kršenje obaveza BiH u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA”, navodi se u saopštenju kancelarije EU u BiH, i izražava žaljenje zbog usvajanja zakona.

Parlament BiH usvojio je zakon u četvrtak kojim se uvode veće carine na skoro 1 000 proizvoda uprkos upozorenjima EU da će to predstavljati kršenje CEFTE, sporazuma postignutog 2006. godine.

Ovaj potez takođe “u suprotnosti je sa opredjeljenjem BiH u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, navodi se u saopštenju, i dodao je da obzirom da je taj sporazum ulaz za status kandidata EU ovo ozbiljna stvar.

EU apelovala je na BiH da se konsultuje sa svojim susjedima i drugim partnerima iz Cefte kako bi izbjegla štetan i nepotreban trgovinski spor.

Očekuje se da će usvajanje ovih zaštitnih mjera pogoditi susjednu Hrvatsku čiji je izvoz u BiH prošle godine dostigao 1,7 milijardi evra. Hrvatska je prva na listi zemalja izvoznica u BiH, a za njom slijedi Srbija.

Svrha CEFTA sporazuma je jačanje regionalne trgovine i priprema članica za jedinstveno tržište EU.

Izvor Agencije