PARIZ – U Francuskoj je otvorena istraga zbog nepoštene poslovne prakse trgovinskog lanca Karfur (Carrefour). Karfur optužuju da je primoravao farmere da mu prodaju svoje proizvode po veoma niskim cenama što je, iako je bilo dobro za potrošače koji su kupovali jeftinije, umanjilo prihode poljoprivrednika.

Istovremeno se u novom briselskom izveštaju ukazuje na potrebu uspostavljanja boljih i uravnoteženijih odnosa između poljoprivrednika i supermarketa a radna grupa za poljoprivredno tržište pozvala je Komisiju da usvoji evropske propise za podršku poljoprivrednicima u pregovorima sa distributivnim sektorom.

Ono što je ironično je da je jedan od članova radne grupe za poljoprivredno tržište Evropske komisije, grupe koja je sačinila izveštaj o poboljšanju položaja poljoprivrednika u lancu snabdevanja, zamenik direktora i generalni sekretar Karfura Žerom Bedije (Jérôme Bédier).

Francuski ministar ekonomije zadao je 9. novembra Karfuru ozbiljan udarac. Ta kompanija je, kako se navodi u sudskom pozivu, optužena da nije poštovala "pravila igre" u pregovorima sa snabdevačima sa krajnjim ciljem da snizi svoje prodajne cene, preneo je Euraktiv Francuska.

I taj očigledni sukob interesa neće proći neprimećen. "Nije mala stvar kada znamo da francuska država goni grupu Karfur zbog štetne poslovne prakse", smatra Erik Andrije (Éric Andrieu), francuski evroposlanik i potpredsednik poljoprivrednog odbora Evropskog parlamenta.

Iako je učestvovao u izradi izveštaja radne grupe, predštavnik Karfura distancirao se od zaključaka ekspertskog panela.

"Sramota je da se predstavnik sektora distribucije u radnoj grupi distancira od zaključaka. Taj sektor ima mogućnost da na konstruktivan način učestvuje u borbi protiv nepoštene prakse koja jeste i mora da ostane izuzetak od pravila", istakao je francuski evroposlanik iz grupe Evropska narodna partija Mišel Danten (Michel Dantin).

Supermarketi i štetna praksa

Dvanaestočlano radno telo predstavilo je 14. novembra izveštaj u kome poziva Komisiju da usvoji propise za podršku evropskim poljoprivrednicima u pregovorima sa distributivnim sektorom.

"Naš cilj je da se poboljša položaj poljoprivrednika u lancu isporuka hrane", naglasio je predsedavajući radne grupe Kes Verman (Cees Veerman).

"Postoji enormna neravnoteža pregovaračke moći različitih strana u lancu snabdevanja koja može da vodi nepoštenoj poslovnoj praksi i stalan je izvor neizvesnosti za poljoprivrednike", upozorio je Verman.

Oštra konkurencija

Velike distributere često otpužuju da nepošteno koriste svoju ekonomsku moć da kupuju od farmera po nižim cenama. Lista tehnika koje koriste je poduža i uključuje retroaktivne promene ugovora ili jednostavno oduzimanje ugovora.

"Poslednjih godina su veliki distributeri nesumnjivo bili na strani potrošača jer su snižavali cenu proizvoda koji se kupuju", rekao je Danten.

Međutim, takva praksa bila je štetna po prihode poljoprivrednika. U cilju efikasne borbe protiv tih debalansa, u izveštaju se poziva na uspostavljanje evropskog regulatornog okvira koji bi onemogućio sve nepoštene komercijalne prakse.

Stručnjaci preporučuju i da se formiraju nezavisni organi da nadgledaju sprovođenje tog okvira. U radnoj grupi ocenjuju da različite dobrovoljne inicijative pokrenute kako bi se unapredili odnosi između farmera i distributera "nisu rešile problem".

"Zato preporučujemo zakonodavni okvir na evropskom nivou", kazao je Verman.

Novi propisi 2017.

"Sada će izveštaj i njegove preporuke biti naš prioritet kako bi dali odgovarajući odgovor politike (na problem)", rekao je evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan (Phil).

Kako je dodao, s obzirom na teškoće u nekim specifičnim sektorima u poslednje vreme, uočena je potreba da se ojača uloga poljoprivrednika u lancu isporuka hrane sa ciljem da se obezbedi da dobiju "pošteni povraćaj za svoje proizvode".

"Ti zaključci verovatno će naterati Evropsku komisiju da deluje i pripremi propise za lanac snabdevanja", rekao je Danten dodajući da se Komisijin predlog zakona očekuje 2017. (Izvor: EurActiv.rs)