BRISEL – Podaci evropske statističke kancelarije pokazuju da je svaki peti nezaposleni u Evropskoj uniji u drugom tromjesečju našao posao, sugerišući da je tempo zapošljavanja ponovo blago ojačao do sredine godine.

U drugom je tromjesečju posao našlo 19,5 odsto nezaposlenih na nivou EU iz prethodnog tromjesečja, odnosno njih 3,9 miliona, utvrdili su u Evrostatu. Time je tempo zapošljavanja ponovo blago pojačan u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je posao uspjelo pronaći 15,4 odsto nezaposlenih odnosno njih tri miliona.

Posao u drugom tromjesečju nije uspjelo naći 63,2 odsto nezaposlenih iz prva tri ovogodišnja mjeseca, odnosno njih 12,6 miliona. Njih 17,3 odsto odnosno 3,5 miliona prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva.

Sredinom godine zaposleno je u EU bilo ukupno 170,8 miliona građana.

Izvještaj Eurostata temelji se na anketi radne snage EU i ne uključuje Njemačku i Belgiju čijim tromjesečnim podacima EUROSTAT nije raspolagao. Pritom napominju kako se očekuje da će podaci za Belgiju biti dostupni od prvog tromjesečja iduće godine a podaci za Njemačku od prvog tromjesečja 2019. godine

Među zemljama EU najviše je nezaposlenih u drugom tromjesečju pronašlo posao u Danskoj, više nego svaki treći odnosno njih 36,9 odsto. Najmanje ih se našlo posao u Grčkoj, samo 8,6 odsto.

U Hrvatskoj se u drugom tromjesečju zaposlilo 21,6 odsto nezaposlenih, utvrdili su u Eurostatu, najviše u tom razdoblju od kada je EUROSTAT počeo pratiti te podatke u 2011.Poređenja radi, u drugom tromjesečju prošle godine posao je našlo 16,3 odsto nezaposlenih.

U Eurostatu ističu kako “odliv iz statusa nezaposlenosti pruža uvid na nivo fleksibilnosti odnosno rigidnosti tržišta rada, posebno kada se poveže s podacima o nezaposlenosti u svakoj zemlji članici”.

Hrvatska je zajedno sa Kiprom i Portugalom navedena kao primjer zemlje EU s “relativno visokom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti” dok su Danska, Estonija i Švedska izdvojene su kao primjeri zemalja “s relativno niskom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti”

Grčka, Španija i Italija primjer su zemalja EU s “relativnom visokom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti” a Rumunija, Bugarska i Irska primjeri zemalja s “relativno niskom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti”, navodi se u izvještaju. (Agencije)