BRISEL – U Evropskoj uniji i eurozoni u drugom su tromjesečju 2020. privredne aktivnosti pale najsnažnije na kvartalnom i godišnjem nivou od 1995. godine, odnosno od početka objave podataka o BDP-u, pokazale su u petak prve Eurostatove procjene.
Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u EU u drugom je tromjesečju, i dalje obilježenom mjerama suzbijanja pandemije Covida-19 u većini zemalja članica, pao za 11,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najveći pad od početka objave tih podataka u 1995. godini, pokazale su preliminarne prve procjene evropskog statističkog ureda.

U evrozoni je sezonski prilagođeni BDP istovremeno smanjen za 12,1 posto.

Poređenja radi, u prvom tromjesečju ove godine kvartalni pad iznosio je 3,2 posto na nivou EU-a a 3,6 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama za koje su podaci bili dostupni za drugo tromjesečje 2020., najveći je pad na kvartalnom nivou imala Španija, 18,5 posto. Slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, te Francuska, s padom od 13,8 posto.

Njemačka privreda, najveća u eurozoni, pala je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije.

Italija je zabilježila je pad BDP-a od 12,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca.

Najmanji pad među zemljama čiji su podaci bili raspoloživi imala je Litva, od 5,1 posto.

Eurostat je u preliminarnim prvim procjenama o BDP-u za drugo tromjesečje objavio preliminarne procjene za 10 zemalja članica, među kojima su Belgija, Češka, Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Latvija, Litva, Austrija i Portugal.

Na godišnjem nivou u oba je područja zabilježen takođe najveći pad privrede od 1995., pokazao je izvještaj Eurostata.

U poređenju s drugim tromjesečjem 2019. godine, sezonski prilagođen BDP u EU je u drugom ovogodišnjem kvartalu pao za 14,4 posto, a u eurozoni za 15 posto.

Među dostupnim podacima, Španjija je takođe na godišnjem nivou zabilježila najveći pad privrede, od 22,1 posto. Slijedi Francuska, s padom od 19 posto.

Njemačka  privreda pala je za 11,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje lani, a talijanska za 17,3 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

U Eurostatu napominju da će ubuduće u preliminarnim procjenama koje se objavljuju za kvartal 30 dana nakon njegova završetka, objaviti procjene o BDP-u zemalja članica kada njihove procjene već budu objavljene.

Preliminarne prve procjene o BDP-u za EU i eurozonu temelje se na podacima koji su nepotpuni i podložni reviziji u uslovima mjera suzbijanja epidemije, navodi se u saopštenju.

Idući izvještaj o procjenama BDP-a za drugi kvartal Eurostat će objaviti 14. avgusta. (Seebiz)