Evropa se mora odmah pripremiti da Rusija ove zime isključi sav izvoz gasa u regiju, rekao je Fatih Birol. šef Međunarodne agencije za energiju, koji je pozvao vlade ,a rade na smanjenju potražnje i održavanju nuklearnih elektrana otvorenim.

Birol je kazao da bi smanjenje dopremanja gasa posljednjih sedmica koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju moglo biti početak širih rezova osmišljenih kako bi se spriječilo punjenje skladišta i pripremu za zimu.

“Evropa bi trebala biti spremna u slučaju da ruski plin bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, to više razumijemo namjere Rusije. Vjerujem da su rezovi usmjereni na spriječavanje evropskog punjenja skladišta i povećanje ruske poluge u zimskim mjesecima,” rekao je Birol u izjavi za Financial Times.

Zemlje EU se trude da napune svoja skladišta gasom, Njemačka se nada da će do novembra dosegnuti 90 posto kapaciteta. Njena skladišta su trenutno tek polovično puna.

Države članice takođe rade na smanjenju svog oslanjanja na ruska fosilna goriva, nabavljanjem gasa iz drugih zemalja, uključujući SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljivu energiju. Funkcioneri su priznali da izbacivanje ruske nafte i gasa znači sagorijevanje više ugljena i održavanje nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mjere koje su evropske vlade preduzele za smanjenje potražnje za energijom vjerojatno nisu otišle dovoljno daleko, te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije. (Klix)